Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το αφεντικό σας θέλει να παραιτηθείτε

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι το αφεντικό σας θέλει να παραιτηθείτε

Νιώθετε πως κάτι δε πάει καλά με τη δουλειά σας; Δείτε τις περιπτώσεις που δείχνουν πως η εταιρεία σας δε σας έχει πια ανάγκη. 

Τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν πως ήρθε η στιγμή να αποχωρήσουν από την εργασία τους, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων με τη διοίκηση ή επειδή άλλαξαν οι στόχοι τους.

Κάποιες φορές, όμως, μια παραίτηση επηρεάζεται από… «εξωτερικούς» παράγοντες.

Έχετε νιώσει ποτέ πως το αφεντικό σας δεν σας ακούει ή αδιαφορεί για την εξέλιξη σας; Ίσως ναι, άλλα μάλλον δεν είχατε σκεφτεί πως αυτά είναι σημάδια πως δεν θέλουν να εργάζεστε πια μαζί τους.

Παρακάτω θα δούμε μια λίστα με «μηνύματα» που μπορεί να στέλνει το αφεντικό σας και να πρέπει να μεταφράσετε ως… «ήρθε η ώρα να αλλάξετε δουλειά».

Σας αφήνουν στο περιθώριο

Μετά από σκληρή δουλειά είχατε καταφέρει να αποκτήσετε μια καλή σχέση με τον εργοδότη σας, ο οποίος σας έδινε διαρκώς κι άλλα projects για να φέρετε εις πέρας. Και ξαφνικά αυτό άλλαξε. Εκεί που ήσασταν η πρώτη επιλογή, οι ανώτεροι σας επιλέγουν διαρκώς κάποιον άλλον για το έργο.

Σκεφτείτε αρχικά, μήπως κάνατε κάτι και προσβάλατε τον εργοδότη σας. Μήπως καθυστερήσατε κάποια δουλειά, μήπως ήσασταν απρόσεκτοι και κάνατε κάποιο λάθος που είχε επιπτώσεις στην εταιρεία; Μήπως σας «έπιασε» να χαζεύετε αντί να δουλεύετε; Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, σωστό θα ήταν να ζητήσετε συγγνώμη. Αν πάλι δε φταίει τίποτα απ’ αυτά ή κάτι παρόμοιο, θα ξέρετε πως δεν είναι αυτός ο λόγος που δε ας δείχνει εμπιστοσύνη πια.

Καθυστερούν την αξιολόγηση σας

Σε περιόδους ύφεσης, όπου όλοι ανησυχούν για το μέλλον της εταιρείας, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι εργοδότες καθυστέρησαν τις αξιολογήσεις των εργαζομένων. Όσο, όμως, οι εταιρείες προσπαθούν να έχουν στον κύκλο τους τους καλύτερους της αγοράς, η αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν έχουν αξιολογήσει την απόδοση σας για παραπάνω από ένα χρόνο, ζητήστε μια συνάντηση με τους υπεύθυνους σας.

Πρέπει να σας αξιολογούν τακτικά για τη δουλειά σας. Από την άλλη, αν τα σχόλια για την αποδοτικότητα σας γίνονται πάντα ενώπιον άλλων ή με ένα απλό email, πρέπει να σκεφτείτε να αρχίσετε να στέλνετε το βιογραφικό σας και άλλου. Ο εργοδότης σας κάτι σας δείχνει με αυτό τον τρόπο.

Αλλαγή προτεραιοτήτων

Σε πολλές εταιρείες κάποια τμήματα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης σε σχέση με άλλα, και αρκετές φορές η διοίκηση αποφασίζει ποια θα είναι αυτά τα τμήματα.

Σε αυτή τη περίπτωση οι επενδύσεις θα στραφούν προς αυτά τα τμήματα, ενώ τα υπόλοιπα όχι απλά δε θα πάρουν χρήματα – αλλά ίσως κινδυνέψουν και με περικοπές. Αν είστε σε αυτή την ομάδα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Μιλήστε με τους συναδέλφους σας και δείτε τι κατάσταση επικρατεί και στα άλλα τμήματα.

Αλλαγή διοίκησης

Κάθε φορά που αλλάζει η διοίκηση, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προχωρά σε περικοπές του προσωπικού, ώστε να επικεντρωθεί σε τομείς που ο προκάτοχος τους είχε παραβλέψει. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να είστε σε εγρήγορση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γιατί άλλαξε η διοίκηση; Ήταν κομμάτι της γενικής αλλαγής πολιτικής της εταιρείας; Τι επιπτώσεις θα έχει η αλλαγή αυτή στο τμήμα σας; Πόσο κοντά ήσασταν με τον προηγούμενο CEO; Όσο πιο κοντά βρισκόσασταν, τόσο πιο πολύ θα πρέπει να ανησυχείτε.

Προσπαθήστε να περάσετε χρόνο με το καινούργιο αφεντικό σας. Να τον ενημερώσετε για το τι γίνεται στο τμήμα σας και προσπαθήστε να δείτε πως βλέπει τη θέση σας. Αν δείτε πως δεν υπάρχει ανταπόκριση, ίσως ήρθε η στιγμή να πείτε «αντίο» στην θέση σας.

Ο ρόλος σας συμπίπτει με τα καθήκοντα των συναδέλφων σας

Κάποιες φορές, η εργασία σας κινδυνεύει για λόγους που δεν σχετίζονται με εσάς, όπως όταν η εταιρεία σας εξαγοράζεται ή συγχωνεύεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποια τμήματα, όπως το μάρκετινγκ, πλήττονται περισσότερο, αφού οι θέσεις αλληλεπικαλύπτονται. Για όσους πάλι έχουν εξωτερικούς πελάτες τα πράγματα είναι καλύτερα, τουλάχιστον για την αρχή.

Στην ίδια κατάσταση αβεβαιότητας, θα βρίσκεται ενδεχομένως και το αφεντικό σας. Η καλύτερη λύση; Ενημερώστε τις επαφές σας.