Δώστε κίνητρα στους νεοπροσληφθέντες με μια αύξηση

Δώστε κίνητρα στους νεοπροσληφθέντες με μια αύξηση

Το να δώσετε περισσότερα χρήματα σε κάποιον απ’ όσα περίμενε μπορεί  να αυξήσει την παραγωγικότητα μέχρι και κατά 20% σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

της Αν Φίσερ

Με τις αποδοχές ακόμα να υποφέρουν από τις επιπτώσεις της ύφεσης και το μέσο μισθό να αυξάνεται κατά 3% ανά έτος στις ΗΠΑ, η στρατηγική αμοιβών συζητείται πολύ τελευταία. Για να δοθούν κίνητρα στους υπαλλήλους, μια νέα μελέτη από τρεις ερευνητές του Χάρβαρντ προτείνει να δίδεται αύξηση στους νεοπροσληφθέντες.

«Οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι με το να δώσει κάποιος μεγαλύτερη αμοιβή από το αναμενόμενο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας», λέει ο Ντίπακ Μαλχότρα, καθηγητής στο Χάρβαρντ που συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης. Αυτό που συμπέρανε μαζί με τους συναδέλφους του, όμως, ήταν ότι η σύνδεση ανάμεσα στα επιπλέον χρήματα και την επιπλέον προσπάθεια εξαρτάται από το αν θα παρουσιαστούν «σαν δώρο – δηλαδή, σαν κάτι που επέλεξε να κάνει ο εργοδότης ως ένδειξη καλής θέλησης δίχως να απαιτεί επιπλέον δεσμεύσεις».

Διαβάστε ακόμη: Τα λάθη στο Linkedin που… διώχνουν δουλειές

Ο Μαλχότρα και η ομάδα του μελέτησαν 266 άτομα που είχαν προσληφθεί από την oDesk, ένα παγκόσμιο δίκτυο ελεύθερων επαγγελματιών, για μια εργασία εισαγωγής δεδομένων για τέσσερις ώρες. Όλοι οι νεοπροσληφθέντες προέρχονταν από αναπτυσσόμενες χώρες και τα ωρομίσθια των 3-4 δολαρίων που ελάμβαναν για την εργασία αυτή ήταν πολύ υψηλότερα από τα ωρομίσθια στις προηγούμενες δουλειές τους.

Οι μελετητές χώρισαν τους εργαζόμενους σε τρεις ομάδες. Στους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ειπώθηκε ότι θα ελάμβαναν τρία δολάρια την ώρα. Στους συμμετέχοντες στη δεύτερη δόθηκαν αρχικά τρία δολάρια την ώρα αλλά, πριν ξεκινήσει η εργασία, υπήρξε μια έκπληξη: ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε, τους είπαν, και πλέον θα ελάμβαναν τέσσερα δολάρια την ώρα. Στους συμμετέχοντες στην τρίτη ομάδα δόθηκαν εξαρχής τέσσερα δολάρια δίχως αύξηση.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να πείτε στον προϊστάμενό σας ότι θέλετε προαγωγή…

Παρότι η δεύτερη και η τρίτη ομάδα λάμβαναν το ίδιο ωρομίσθιο, η δεύτερη ομάδα εργάστηκε περισσότερο και ήταν πιο αποδοτική -περίπου κατά 20%- από τις άλλες δύο ομάδες. Οι εργαζόμενοι στη δεύτερη ομάδα εμφανίστηκαν περισσότερο ξεκούραστοι, διατηρώντας τη συγκέντρωση τους σε όλη τη διάρκεια της εργασίας και έχοντας ιδιαιτέρως καλή απόδοση προς το τέλος των τεσσάρων ωρών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εργαζόμενοι με εμπειρία στην ομάδα με την καλύτερη απόδοση ήταν οι περισσότερο παραγωγικοί, ίσως επειδή η προηγούμενη εργασιακή τους εμπειρία τους έκανε να εκτιμήσουν περισσότερο τη σπανιότητα μιας απροσδόκητης αύξησης.

Σε αντίθεση με το αναμενόμενο, ο Μαλχότρα επισήμανε ότι η μεγαλύτερη αμοιβή από μόνη της δεν αύξησε την παραγωγικότητα: οι εργαζόμενοι που κέρδιζαν τέσσερα δολάρια την ώρα εξαρχής δεν εργάστηκαν σκληρότερα από εκείνους που ελάμβαναν εξαρχής τρία δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά

Για να έχουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα από το μισθολογικό σχεδιασμό τους οι μεγάλες εταιρείες, προσέθεσε, πρέπει να αναλογιστούν όχι μόνο το πόσα πληρώνουν στους νεοπροσληφθέντες αλλά και το πότε τους πληρώνουν.

«Το βασικό είναι το πώς παρουσιάζεις [την αιτία της αύξησης]», λέει. Η παροχή επιπλέον χρημάτων μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα «αν καταστήσεις σαφές ότι η αύξηση δίνεται εξαιτίας της βούλησής σου. Η θεωρία μας υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα αντιδράσουν. Αν κάνεις κάτι καλό για εκείνους, θα κάνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους κάτι καλό για σένα».