Πότε αναμένεται η επόμενη «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές και ποιες οι προσδοκίες

Πότε αναμένεται η επόμενη «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές και ποιες οι προσδοκίες

Όλο και πιο κοντά στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος της κυβέρνησης η δημιουργία ενός «μαξιλαριού» για την αποπληρωμη χρέους.

Προ των πυλών βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μετά το Eurogroup που έδωσε το «πράσινο φως» για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την αναβάθμιση από την S&P, οι αρμόδιοι, σταθμίζουν τα νέα δεδομένα. Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση ενός επταετούς ομολόγου για το 2018, τοποθετείται μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευματά τους οι Financial Times και το πρακτορείο Reuters, βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές.

Το Reuters επικαλείται υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο και σημειώνει ότι η Ελλάδα ελπίζει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» έως 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδό της από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018. «Δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για την ακριβή ημέρα της έκδοσης», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις έως το τέλος του καλοκαιριού». Το «μαξιλάρι» αποσκοπεί να συμβάλει, ώστε να βεβαιωθούν οι αγορές ότι η Αθήνα θα μπορεί να καλύψει τις λήξεις χρέους της για ενάμισι έτος μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει ότι την έκδοση του επταετούς ομολόγου θα ακολουθήσει η έκδοση ενός τριετούς και ενός 10ετούς ομολόγου τους επόμενους μήνες, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος. Η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να βγει στην αγορά νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει κάποιες τελικές μεταρρυθμίσεις πριν την επικύρωση της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος από την ΕΕ, δήλωσε η πηγή.

Η έκδοση του ομολόγου εντός των πρώτων δύο εβδομάδων του Φεβρουαρίου θα προηγηθεί της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία θα γίνει ένεση ρευστότητας της τάξεως των 8,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζουν ότι αυτή η εκταμίευση της δόσης από τον ESM και έκδοση του ομολόγου των 3 δισ. ευρώ ενδέχεται να φέρει άλλη μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένο οίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Φεβρουάριο είναι η σειρά του οίκου Fitch να κάνει τη δική του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.