«Πρεμιέρα» για την τρίτη αξιολόγηση

«Πρεμιέρα» για την τρίτη αξιολόγηση

Επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια. Στο μικροσκόπιο ο προϋπολογισμός.

Με φόντο τις δηλώσεις του ΔΝΤ ότι δεν θα ζητήσει νέα μέτρα για το 2018, καθώς πιστεύει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, ξεκινούν οι εργασίες σήμερα στην Αθήνα από τα τεχνικά κλιμάκια.

Την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στη χώρα προκειμένου να υπάρξουν οι αρχικές διαπραγματεύσεις, ενώ θα επιστρέψουν μέσα στον Νοέμβριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις των υπουργών με τους δανειστές. Μάλιστα, από την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε εν όψει της εκκίνησης της τρίτης αξιολόγησης σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2018, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, την είσπραξη οφειλών, αλλά και σε ‘ενα μέρος των προαπαιτούμενων.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών θα βρεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να τους καθησυχάσει εκτιμώντας ότι δεν απειλείται επειδή, αν και παρατηρείται μείωση στην είσπραξη των άμεσων φόρων και εκτίναξη των επιστροφών φόρου, οι κατασχέσεις για παλαιά χρέη στην εφορία υπεραποδίδουν, ενώ και ο ΕΦΚΑ ξαφνικά βρέθηκε να εμφανίζει πλεόνασμα, αντί για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία για τους ελεγκτές προκαλεί και η μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών που καταγράφηκε φέτος, αλλά θα αποτελεί την βάση του υπολογισμού των εισφορών ασφάλισης για τους επόμενους πολλούς μήνες, μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2018.

Διαβάστε επίσης: Οι αστερίσκοι της αξιολόγησης και το ερωτηματικό για πρόσθετα μέτρα