Το ΤΧΣ σφραγίζει το deal Αlpha Bank – Citi στην Ελλάδα

Το ΤΧΣ σφραγίζει το deal Αlpha Bank – Citi στην Ελλάδα

Στο 35% αυξήθηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην τράπεζα ύστερα από την άσκηση των warrants.

Την απόκτηση του δικτύου της Citi στην Ελλάδα από την Alpha Bank ενέκρινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συστημικό όμιλο θα καταλήξει το σύνολο του δικτύου λιανικής του αμερικανικού ομίλου στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει 20 καταστήματα.

Επίσης στην Alpha Bank θα καταλήξουν 2 δισ. ευρώ καταθέσεις, καθώς και όλο το χαρτοφυλάκιο πιστωτικών καρτών της Citibank στην Ελλάδα. Στον ελληνικό όμιλο θα μεταφερθούν και οι 800 εργαζόμενοι της αμερικανικής τράπεζας στη χώρα μας.

Η έγκριση της εξαγοράς δόθηκε στο πλαίσιο της επικύρωσης από το ΤΧΣ του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Alpha Bank, το οποίο μέσω του υπουργείου Οικονομικών θα καταλήξει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τελικό «πράσινο φως».

Στο 35% η συμμετοχή των ιδιωτών στην Alpha
Στο 35% έφτασε η συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας από 31%, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες η άσκηση δικαιωμάτων (warrants). Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της άσκησης των warrants, οι δικαιούχοι απέκτησαν περίπου 500 εκατ. μετοχές της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας.

Η συμμετοχή του ΤΧΣ περιορίστηκε στο 65%. Σύμφωνα με τους όρους των warrants της Alpha Bank, κατά τη δεύτερη περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων, οι κάτοχοι μπορούσαν να αποκτήσουν 7 μετοχές για κάθε 1 τίτλο warrant που κατέχουν, καταβάλλοντας 0,458 ευρώ ανά μετοχή. Το υψηλό premium, άνω του 60%, με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών (χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,739), αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των επενδυτών στη διαδικασία. Σημειώνεται ότι στη δεύτερη περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων το ΤΧΣ αποκόμισε ένα αξιόλογο κέρδος από την Alpha Bank, καθώς διέθεσε τις μετοχές στην τιμή των 0,458 ευρώ, ενώ τις είχε αποκτήσει -στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης- στην τιμή των 0,44 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των κατόχων warrants στη διαδικασία ήταν αυξημένη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προσδοκίες για την ταχύτερη αξιοποίηση των warrants και την άμεση ιδιωτικοποίηση των τριών συστημικών τραπεζών. Η επόμενη περίοδος άσκησης δικαιωμάτων της Alpha Bank, η τρίτη περίοδος, είναι στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η 9η και τελευταία περίοδος είναι τον Δεκέμβριο του 2017. Υπενθυμίζεται ότι τα δικαιώματα είναι «ανοιχτού» τύπου, δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να μην ασκήσουν ή να ασκήσουν είτε μέρος είτε το σύνολο των δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε περίοδο το επιθυμούν. Ωστόσο, κάθε τρίμηνο η τιμή άσκησης αυξάνεται κατά 2% κάθε 6μηνη περίοδο άσκησης.

Διαβάστε ακόμη: 

Alpha Bank: Προκαλεί το ΔΝΤ ζητώντας νέα μέτρα

Όταν ο Κωτσόβολος «γνώρισε» την Alpha Bank