Tutorizon και Google στο πλάι των εκπαιδευτικών

Tutorizon και Google στο πλάι των εκπαιδευτικών

Η νέα online διαδικασία διδασκαλίας παρουσιάστηκε στα γραφεία της Google. 

Η Google άνοιξε τις πόρτες της το πρωί της Τρίτης για να υποδεχτεί μια ομάδα εκπαιδευτών, έτοιμη να πάνε τη διαδικασία της εκπαίδευσης ένα βήμα παρά κάτω. Δάσκαλοι της νέας φουρνιάς, αλλά και πιο παλιοί που έχουν ένα κοινό στόχο: Να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό επίπεδο.

Ο Άγγελος Μουζακίτης και ο Φίλιππος Γαβριλάκης, ιδρυτές του Tutorizon, χαιρέτησαν το κοινό που διψούσε για γνώση και μίλησαν για το όραμα της ομάδας τους, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μιας κοινότητας εκπαιδευτών, όχι απλά μια υπηρεσία, μέσα από την οποία οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις και εμπειρίες.

Το lift up υπό την καθοδήγηση τους, είχε ως άξονα τους καθηγητές οι οποίοι θέλουν να μάθουν νέα πράγματα και δεν φοβούνται τη τεχνολογία. Τεχνολογία, αυτή είναι η μαγική λέξη, γύρω από την οποία κινήθηκε η θεματική της ημερίδας. Και η τεχνολογία βρέθηκε στο “σπίτι” της, στη Google.

Ο Γιάννης Κόλλιας, πήρε το βήμα εξιστορώντας τη δική του εμπειρία. Έχοντας σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία, γρήγορα κατάλαβε πως δε θα γινόταν «καλός» δάσκαλος και αποφάσισε να αλλάξει καριέρα – στέκοντας πλέον μπροστά μας ως Account Manager της Google. Ο expert του κολοσσού του διαδικτύου ξεκίνησε δείχνοντας τα εργαλεία της Google, βρέθηκε όμως με ένα αρκετά ενημερωμένο κοινό – ένα πολύ ενθαρρυντικό δείγμα, το οποίο αποδείκνυε πως οι δάσκαλοι δεν επαναπαύονται.

Σιγά-σιγά μια πληθώρα «νέων» επιλογών εμφανίζονταν μπροστά στους δασκάλους, μεταφέροντας τη διαδικασία της διδασκαλίας έξω από τις αίθουσες όπου το μάθημα γίνεται μέσω κάμερας αλλά και δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να επεξεργάζονται τις εργασίες τους ταυτόχρονα με τους καθηγητές ή τους συμμαθητές τους (μέσω το Google Drive).

Διαβάστε ακόμα: Θέλετε να δουλέψετε για τη Google;

Το ενδιαφέρον της συζήτησης τράβηξε η ομιλία της κυρίας Σοφίας Παπαδημητρίου, υπεύθυνη Digital και Social Communications της Κρατικής Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία μίλησε για το θεσμό του Flipping Classrom. Η «αντεστραμμένη» αυτή τάξη προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου το παθητικό κομμάτι της διδασκαλίας (η παράδοση του μαθήματος δηλαδή) γίνεται στο σπίτι και το ενεργητικό κομμάτι (συζήτηση, πειράματα κλπ.) γίνεται στις σχολικές αίθουσες, με στόχο να αυξήσουν την κριτική σκέψη των μαθητών και να υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση.

Οι νέες μαθησιακές ανάγκες σε συνδυασμό με τη φτωχή αλληλεπίδραση των μαθητών στο παρών σύστημα, έκαναν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός διαφορετικού μοντέλου διδασκαλίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Πρώτα μέσα από διαλέξεις και βίντεο. Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεση τους διαδραστικά σχολικά βιβλία αλλά και εκπαιδευτικά βίντεο που θα συμπληρώνουν τη διαδικασία εκμάθησης.

Τα «ηλεκτρονικά» αυτά βοηθήματα είναι ειδικά σχεδιασμένα από τον «Διόφαντο» και το Υπουργείο Παιδείας μέσω της ενίσχυσης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ στη βάση δεδομένων υπάρχουν ήδη 700 βίντεο. Για τους μαθητές Λυκείου που δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά διαμορφωμένες διαλέξεις αλλά και εξετάσεις. Στη δεύτερη φάση η διδασκαλία συνεχίζεται μέσα στη τάξη, εκεί θα δίνεται χώρος για ομαδικές συζητήσεις και debates αλλά και εργαστηριακές ασκήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Smartphone με 3D αισθητήρες από την Google – Βίντεο

Ποια ήταν η αντίδραση των διδασκάλων όμως; Οι εκπαιδευτικοί στο σύνολο τους έδειξαν αμείωτο ενδιαφέρον και πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία τους. Δεν έλειπαν όμως και οι ενδοιασμοί, οι οποίοι συσπειρώθηκαν κυρίως γύρω από τους γονείς και πως θα καταφέρουν να αλλάξουν τη νοοτροπία τους, οι οποίοι θεωρούν «σωστή εκπαίδευση» μόνο την εκπαίδευση στο σχολείο και συχνά είναι επιφυλακτικοί με το διαδίκτυο. Έπειτα, μεγάλος προβληματισμός υπήρξε για τον απαιτούμενο χρόνο.

Όχι για τον χρόνο που χρειάζονται οι ίδιοι για να εξοικειωθούν με τη τεχνολογία, αλλά για τον απαιτούμενο χρόνο εκμάθησης – αφού τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι μαθητές θα πρέπει να αφιερώνουν πλέον το διπλάσιο χρόνο εντός και εκτός αίθουσας. Ακόμα, ποια είναι η σωστή ηλικία για να εφαρμοστεί; Να ξεκινήσουν από τις μικρότερες τάξεις μαθαίνοντας τους κάτι εξ ολοκλήρου καινούργιου ή σε πιο μεγάλες τάξεις με πιο ώριμους μαθητές, αλλάζοντας όμως όλα όσα ήξεραν. Τέλος, δε παρέλειψαν να σχολιάσουν τη μετατόπιση της εκπαίδευσης, από το άτομο στην ομάδα. Συγκεκριμένα σχολίασαν πως από εκεί που το να κοιτάς τις απαντήσεις του διπλανού σου θεωρούταν «αντιγραφή» σήμερα το επικροτούν, όταν όμως έρχεται η στιγμή της εξέτασης ο καθένας είναι πάλι μόνος του.

Διαβάστε ακόμα: Αποκλεισμένο από εργασία και εκπαίδευση το 16,9% των νέων

Ο καιρός μόνο θα δείξει αν η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη προσπάθεια που γίνεται για να βελτιωθεί η διαδικασία της διδασκαλίας.

1/6