Αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης στη σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης στη σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Κουρουμπλής: Είχα πληροφορία για πρώτο νεκρό, αλλά δεν την θεώρησα ασφαλή - Επικεφαλής ΟΥΚ: Η πολιτική ηγεσία είπε να μη μιλάμε για νεκρούς.

Ερωτηματικά για την ενημέρωση που δόθηκε στον πρωθυπουργό το πρώτο βράδυ της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και για το αν η κυβέρνηση γνώριζε ήδη για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, δημιουργούν νέες δηλώσεις για την τραγωδία που οδήγησε σε 88 νεκρούς.

Στην παραδοχή ότι πριν την ενημέρωση του πρωθυπουργού, το βράδυ της Δευτέρας, είχε λάβει πληροφορίες για τον πρώτο νεκρό προέβη ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας όμως ότι δεν θεώρησε την πληροφορία «ασφαλή».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν θεώρησε αξιόπιστη την ενημέρωση που έλαβε από τους άνδρες που επιχειρούσαν στο Μάτι, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε γενικά ότι οι δύτες βρίσκονταν στην θάλασσα κι όχι στην στεριά, όπου εκτυλισσόταν η φωτιά.

Ο κ. Κουρουμπλής προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός πως κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, δεν έγινε αναφορά σε θύματα. «Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το ζητούμενο αυτή τη στιγμή», είπε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας, είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Δημήτρη Μπαλτάκου, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού που έσωσαν εκατοντάδες κόσμου στο Μάτι, ειδοποιήθηκαν στις 6.30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Άγιο Κοσμά.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, έφτασαν στο σημείο λίγο μετά τις 7 (δεν κοιτούσα την κρίσιμη εκείνη ώρα το ρολόι είπε χαρακτηριστικά) και ρίχτηκαν στη μάχη. Το πρώτο πράγμα που είδαμε είπε ο κ. Δ. Μπαλτάκος, ήταν εκατοντάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα και στην παραλία.

Πολύ σύντομα εντοπίσαμε τα πρώτα θύματα και όπως χαρακτηριστικά είπε, ως αρχαιότερος αξιωματικός της ομάδας των 40 ανδρών των ΟΥΚ, ενημέρωσα και την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Όπως τόνισε εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυκτώσει. Ωστόσο, ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας είπε, να μην μιλήσουμε για νεκρούς για να μην επιβαρύνουμε το κλίμα.

Παρόλα αυτά στις 11.30 το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Χαλάνδρι, ουδείς μίλησε για θύματα.

Έχει αποδειχτεί πια ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έπαιζε θέατρο» το βράδυ της Δευτέρας διότι «γνώριζε για τους νεκρούς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Τόνισε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός προτίμησε να αποσπάσει όλους τους επιτελείς που συντόνιζαν τις επιχειρήσεις στο Μάτι και στην Ραφήνα προκειμένου να στήσει το «επικοινωνιακό του σόου», με συνέπεια να αποδυναμωθεί η επιχείρηση διάσωσης πυρόπληκτων και ναυαγών.

ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι καταγγέλλουν Κουρουμπλή για συγκάλυψη και εξαπάτηση

Σφοδρή κριτική στον υπουργό Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, εξαπολύουν οι εκπρόσωποι Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού, καταγγέλλοντάς τον για εξαπάτηση.

Χρηστίδης: Έστησαν επικοινωνιακό show εξαπάτησης και συγκάλυψης

“Ομολογία κυνισμού και απανθρωπιάς” χαρακτηρίζει ο Παύλος Χρηστίδης τις σημερινές δηλώσεις του Π. Κουρουμπλή.

“Έστησαν επικοινωνιακό show εξαπάτησης και συγκάλυψης. Αποκαλύφθηκαν. Αλλά τσίπα για έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης τους δεν έχουν”, τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Τσιόδρας: Πρωθυπουργός και υπουργοί συνεχίζουν να προκαλούν

Για συνειδητή πράξη παραπλάνησης της κοινωνίας από τους κυβερνώντες κάνει λόγο το Ποτάμι μετά τις σημερινές καταγγελίες πως η ύπαρξη νεκρών στο Μάτι ήταν γνωστή πριν από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων, το βράδυ της Δευτέρας, όπου δεν έγινε λόγος για θύματα.

“Οι τεράστιες ευθύνες και τα μεγάλα ψέματα που καθημερινά αποκαλύπτονται θα ‘πρεπε να ‘χουν οδηγήσει σε παραιτήσεις. Αλλά, πρωθυπουργός και υπουργοί συνεχίζουν απτόητοι προκαλώντας την κοινωνία”, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού:

Ο επικεφαλής των ΟΥΚ και ο γ.γ. Σωματείου Ειδικών Φρουρών αποκαλύπτουν ότι είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, πριν νυχτώσει, πως ήδη είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές στο Μάτι.

Τρεις ώρες αργότερα παίζεται ένα αισχρό θέατρο μπροστά στις κάμερες. Εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός στις 23.37 σε μια σύσκεψη στο Συντονιστικό στην οποία δεν γίνεται κουβέντα για ανθρώπους που έχουν πεθάνει κι άλλους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στη θάλασσα.

Πρόκειται για συνειδητή πραξη παραπλάνησης των πολιτών. Η τραγωδία απέδειξε, όχι μόνο την ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Κυνικοί και προκλητικοί. Οι τεράστιες ευθύνες και τα μεγάλα ψέματα που καθημερινά αποκαλύπτονται θα ‘πρεπε να ‘χουν οδηγήσει σε παραιτήσεις. Αλλά, πρωθυπουργός και υπουργοί συνεχίζουν απτόητοι προκαλώντας την κοινωνία.