Αγωγή στην Facebook για παρακολουθήσεις μηνυμάτων

Αγωγή στην Facebook για παρακολουθήσεις μηνυμάτων
Photo: REUTERS

Για μια ακόμη φορά το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει κατηγορίες παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η Facebook έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίες μήνες τεράστιες προσπάθειες να «αποτινάξει» τις σκιές για συνεργασία με κρατικές μυστικές υπηρεσίες, και καταπάτηση προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων χρηστών.

Παρόλα αυτά η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά ένα βήμα πριν τις δικαστικές αίθουσες, με την κατηγορία της παρακολούθησης ιδιωτικών μηνυμάτων.

Η μηνυτήρια αναφορά κάνει λόγο για «σκανάρισμα» κάθε link που περιείχαν προσωπικά μηνύματα μέσω της πλατφόρμας, με σκοπό τη διαμόρφωση του προφίλ του αποστολέα για διαφημιστική εκμετάλλευση. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία φέρεται να ενισχύει τις πληροφορίες της για τις συνήθειες των πελατών της.

Η Facebook σχολίασε πως οι κατηγορίες αυτές «δεν έχουν καμία αξία» και συμπλήρωσε ότι «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά».

Διαβάστε ακόμη: Οι έφηβοι εγκαταλείπουν το Facebook

Οι καταγγέλλοντες ζητούν από την εταιρεία 100 δολάρια για κάθε μέρα που συνέβησαν τα υποτιθέμενα αδικήματα, ή 10.000 δολάρια συνολικά για κάθε χρήστη.

Οι κατηγορίες βασίζονται σε μια ανεξάρτητη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η Facebook παρακολουθεί το περιεχόμενο των ιδιωτικών μηνυμάτων «για σκοπούς πέρα από αυτούς που εξυπηρετούν την ίδια την επικοινωνία».

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο παρόμοιων κατηγοριών. Το περασμένο Σεπτέμβριο προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις μετά την αλλαγή στους κανόνες ασφάλειας και την τοποθέτηση ονομάτων και φωτογραφιών χρηστών σε διαφημίσεις.

Η Facebook αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επιπλέον διευκρίνηση αλλά και προειδοποίηση για τις νέες οδηγίες, ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 20 εκατ. δολαρίων σε χρήστες, τα στοιχεία των οποίων χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.