Ένα νεκρός από πυρά σε καφέ στην Κοπεγχάγη

Ένα νεκρός από πυρά σε καφέ στην Κοπεγχάγη

Στόχος φέρεται να ήταν ο Σουηδός σκιτσογράφος, Λαρς Βιλκς, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή των Μουσουλμάνων με σκίτσα του τα οποία απεικόνιζαν τον Μωάμεθ.

Πυρά ερρίφθησαν κοντά σε κτίριο όπου ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς συμμετείχε σε συζήτηση για τον ισλαμισμό στην Κοπεγχάγη, μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Όλα δείχνουν τρομοκρατική επίθεση, καθώς στο καφέ πραγματοποιούνταν συνάντηση με αντικείμενο την ελευθερία του λόγου και τον ισλαμισμό.

Ο Λαρς Βιλκς προκάλεσε πολεμική το 2007, όταν δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργανώσεις. Έκτοτε ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν κατά την επίθεση με δεκάδες σφαίρες που δέχθηκε, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας. Τρεις αστυνομικοί της δύναμης που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκδήλωσης τραυματίσθηκαν. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ζιμερέ.

«Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200. Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος», διηγήθηκε ο Γάλλος πρεσβευτής.

«Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμείναμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», εξήγησε ο Φρανσουά Ζιμερέ.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Ένας άνδρας, άγνωστης ταυτότητας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ τρεις αστυνομικοί της δύναμης που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκδήλωσης, τραυματίσθηκαν.

Ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

Το κανάλι TV2 δήλωσε ότι διακρίνονται 30 τρύπες από σφαίρες στο παράθυρο του καφέ Krudttoenden. «Είμαι ακόμη ζωντανός στην αίθουσα» δήλωσε στο Twitter o Γάλλος πρέσβης στη Κοπεγχάγη.

Μια από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, δήλωσε στο Associated Press ότι o Βίλκς ήταν παρών στην εκδήλωση, αλλά δεν τραυματίστηκε.

Το καφέ, που βρίσκεται βόρεια της Κοπεγχάγης, φιλοξενούσε εκδήλωση με τίτλο «Τέχνη, βλασφημία και η ελευθερία της έκφρασης».