Η επιστροφή της «πραγματικής» σοκολάτας: Πώς η κατάρρευση των τιμών του κακάο αλλάζει ξανά τη βιομηχανία
- 29/05/2026, 16:00
- SHARE
- Οι τιμές του κακάο έχουν υποχωρήσει σχεδόν 70% από τα ιστορικά υψηλά του 2024, αλλάζοντας ξανά τις ισορροπίες στη βιομηχανία σοκολάτας.
- Εταιρείες όπως η Hershey’s σχεδιάζουν επιστροφή στις αυθεντικές συνταγές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο.
- Παρά την πτώση των τιμών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει πλήρως στα επίπεδα κατανάλωσης πριν από την κρίση.
Η βιομηχανία σοκολάτας φαίνεται να αφήνει πίσω της μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους των τελευταίων ετών, καθώς η θεαματική πτώση στις τιμές του κακάο ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των παραδοσιακών συνταγών στα ράφια.
Μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κατασκευαστές περιόρισαν την περιεκτικότητα σε κακάο, μείωσαν τα μεγέθη των προϊόντων και επένδυσαν σε υποκατάστατα σοκολάτας, οι συνθήκες στην αγορά αλλάζουν εκ νέου. Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο έχουν καταγράψει πτώση σχεδόν 70% από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στα τέλη του 2024.
Η αποκλιμάκωση αυτή καθιστά και πάλι οικονομικά βιώσιμη την παραγωγή «αυθεντικής» σοκολάτας, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και λιγότερα φυτικά υποκατάστατα.
Η αμερικανική The Hershey Company έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αυξήσει την ποσότητα κακάο στα προϊόντα της και ότι έως το 2027 οι σοκολάτες Hershey’s και Reese’s θα επιστρέψουν στις αρχικές τους συνταγές.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από δημόσια κριτική που δέχθηκε η εταιρεία, ακόμη και από τον εγγονό του ιδρυτή της Reese’s, ο οποίος κατηγόρησε τη βιομηχανία ότι μετέτρεψε ορισμένα εμβληματικά προϊόντα σε «καραμέλες με γεύση σοκολάτας», μειώνοντας σημαντικά το πραγματικό κακάο.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες ενδέχεται να ακολουθήσουν. «Είναι απολύτως λογικό να επιστρέψουμε στην πραγματική σοκολάτα στα σημερινά επίπεδα τιμών του κακάο», δήλωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Roger Bradshaw.
Η Mondelez International και η Nestlé απέφυγαν να σχολιάσουν εάν σχεδιάζουν αλλαγές στις συνταγές τους, ενώ η Ferrero υποστηρίζει ότι οι συνταγές της δεν επηρεάζονται από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών.
Από την κρίση του κακάο στην αναζήτηση υποκατάστατων
Το 2024 η αγορά κακάο βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανή αναταραχή, καθώς οι τιμές των κόκκων σχεδόν τριπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 12.000 δολάρια ανά τόνο.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες στην Ivory Coast και τη Ghana -τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο παγκοσμίως- περιόρισαν δραστικά την προσφορά.
Ως απάντηση, πολλές βιομηχανίες τροφίμων αύξησαν τις τιμές λιανικής, μείωσαν την περιεκτικότητα σε κακάο ή στράφηκαν σε εναλλακτικά προϊόντα χωρίς κακάο, όπως το ChoViva, που παρασκευάζεται από ηλιόσπορους και βρώμη.
Ωστόσο, η υποχώρηση της ζήτησης για κακάο συνέβαλε αργότερα και στην απότομη πτώση των τιμών.
Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός παραγωγός σοκολάτας στον κόσμο, η Barry Callebaut, εκτιμά πλέον ότι η παραγωγή πραγματικής σοκολάτας είναι ξανά φθηνότερη από ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτικά λίπη.
«Ορισμένοι πελάτες επιστρέφουν στη σοκολάτα», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Hein Schumacher.
Οι νέοι κανόνες και η Gen Z
Την επιστροφή στην παραδοσιακή σοκολάτα ενισχύουν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις. Στη Brazil εγκρίθηκε πρόσφατα νομοθεσία που απαιτεί τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως μαύρη σοκολάτα να περιέχουν τουλάχιστον 35% κακάο.
Παρά την ανάκαμψη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αγορά δεν θα επιστρέψει άμεσα στα επίπεδα πριν από την κρίση του 2023-2024. Η σταδιακή απορρόφηση των αποθεμάτων και οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας σημαίνουν ότι οι καταναλωτές θα δουν τις αλλαγές στα ράφια με καθυστέρηση.
Ταυτόχρονα, ορισμένα προϊόντα χωρίς κακάο αναμένεται να παραμείνουν στην αγορά, ιδιαίτερα στη μαζική κατανάλωση, καθώς οι διατροφικές συνήθειες της Generation Z και η αυξανόμενη χρήση φαρμάκων απώλειας βάρους συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζήτηση για γλυκά και snacks.