Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα έχει ξεχάσει -σχεδόν- τα μετρητά

Αυτή η ευρωπαϊκή χώρα έχει ξεχάσει -σχεδόν- τα μετρητά

Η αξία των μετρητών που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα έχει μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας.

Η σουηδική αγορά λιανικών πληρωμών απομακρύνεται ολοένα και ταχύτερα από τη χρήση μετρητών.

Η αξία των μετρητών που βρίσκονται σήμερα σε κυκλοφορία στη Σουηδία έχει μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας. Η εξέλιξη αυτή εγείρει κάποια κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τον ρόλο του κράτους στην αγορά πληρωμών.

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το κράτος εκδίδει χαρτονομίσματα και κέρματα μέσω της κεντρικής τράπεζας. Αν τα μετρητά έπαυαν να εκδίδονται, όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να βασιστούν στον ιδιωτικό τομέα για να έχουν πρόσβαση σε χρήμα και σε μεθόδους πληρωμών. Θα επρόκειτο για μια αλλαγή τεράστιας σημασίας δίχως ιστορικό προηγούμενο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, όπως αναφέρει και η Cecilia Skingsley, αναπληρώτρια διοικητής του ιδρύματος, ερευνά τις δυνητικές συνέπειες αυτής της αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδιασμού ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας με την επωνυμία e-krona (ηλεκτρονική κορώνα).

Τι ακριβώς είναι η e-krona;

Η σουηδική νομοθεσία επιτρέπει σε καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόρια και άλλες εταιρείες να αρνούνται να δεχθούν μετρητά, εφόσον έχουν αναρτήσει μια σχετική πινακίδα στην είσοδο ή στο ταμείο. Η άρνηση λήψης μετρητών διευρύνεται ως φαινόμενο, δεδομένου ότι και κάποιες τράπεζες έχουν επιλέξει να παύσουν την προσφορά υπηρεσιών που συνδέονται με μετρητά. Επιπλέον, οι Σουηδοί γενικά είναι ανοιχτοί σε νέες τεχνολογίες, και άρα η χρήση καρτών είναι ευρύτατη.

Παράλληλα, την εφαρμογή άμεσων πληρωμών Swish έχει «κατεβάσει» ο μισός πληθυσμός της Σουηδίας. Συνδέοντας έναν τραπεζικό λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα με έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, η Swish έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή τρόπο πληρωμής ενός λογαριασμού εστιατορίου ή αγοράς ενός δώρου (προσφέροντας και τη δυνατότητα επιμερισμού της πληρωμής στα μέλη μιας παρέας ή άλλης ομάδας ανθρώπων).

Μέσα στα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση περιορισμού της χρήσης μετρητών, οι Σουηδοί θα βρεθούν σε μια πραγματικότητα όπου τα μετρητά δεν θα γίνονται δεκτά ως μέθοδος πληρωμής.

Μια επιλογή εκ μέρους των δημόσιων αρχών είναι να μη γίνει απολύτως τίποτα – δηλαδή να αποδεχθούν οι αρχές ότι οι πολίτες απλώς δεν θα έχουν πρόσβαση στο χρήμα που εκδίδει η κεντρική τράπεζα. Το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η εποπτεία της αγοράς πληρωμών ώστε αυτή η αγορά να προσφέρει ασφάλεια και να μην αποκλείει κανέναν.

Μια δεύτερη εναλλακτική είναι η έκδοση χρήματος από την κεντρική τράπεζα σε ψηφιακή μορφή – ως συμπλήρωμα στα μετρητά και στα χρήματα που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτό ακριβώς το concept είναι η e-krona.

Η έκδοση ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα είναι μια νέα και μάλλον ανεξερεύνητη δυνατότητα, η οποία πάντως προσελκύει το εντεινόμενο ενδιαφέρον ενός αριθμού κεντρικών τραπεζών.

Η λογική του concept είναι απλή: θα πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θα είναι μετατρέψιμο με αναλογία 1-προς-1 σε μια κανονική κορώνα που βρίσκεται σε τραπεζικό λογαριασμό ή είναι αποθηκευμένο τοπικά, σε μια κάρτα ή σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Για τον κλάδο πληρωμών, η κεντρική τράπεζα θα προσφέρει μια υποδομή για συναλλαγές σε e-krona. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα μπορούν να συνδέονται σε αυτή την υποδομή και, μέσω αυτής, να χτίζουν υπηρεσίες πληρωμών για τους τελικούς χρήστες.