Αυτό είναι το μεγαλύτερο κενό δεξιοτήτων της Gen Z που τροφοδοτεί το κοινωνικό άγχος στην εργασία

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κενό δεξιοτήτων της Gen Z που τροφοδοτεί το κοινωνικό άγχος στην εργασία
Photo: pixabay.com
Τα ελλιπή skills και τι μπορούν να κάνουν οι διευθυντές για να βοηθήσουν.

Παρά την άνιση αγορά εργασίας, οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι εταιρείες στις ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσλάβουν 4% περισσότερους αποφοίτους το 2023 από ό,τι το 2022, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ένωσης Κολεγίων και Εργοδοτών. Ενώ οι εργοδότες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν αποφοίτους, πολλοί δεν γνωρίζουν τα συγκεκριμένα κενά δεξιοτήτων που αντιμετωπίζει η γενιά Z – και τι μπορούν να κάνουν οι διευθυντές για να βοηθήσουν.

Οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις πολλαπλές αλλαγές περιορίζοντας την ιεραρχία τους για να επιτρέψουν την ταχύτερη λήψη αποφάσεων, τη μάθηση κατά τη διάρκεια της εργασίας και τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων. Καθώς οι χώροι εργασίας γίνονται πιο ευέλικτοι, ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε θα γίνει επίσης λιγότερο τυπικός και οργανωμένος. Σε αυτόν τον νέο κόσμο εργασίας, η διαχείριση της ασάφειας (επίλυση προβλημάτων που δεν έχουν ξεκάθαρη λύση, εργασία σε σύνθετα καθήκοντα με υψηλό βαθμό καινοτομίας και δημιουργική σκέψη εν κινήσει) είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα που χρειάζονται όλοι οι απόφοιτοι.

Μια νέα έρευνα σε 2.000 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι το 85% των αποφοίτων πιστεύει ότι οι κοινωνικές δεξιότητες (όπως η επιρροή, η πειθώ και η συμπερίληψη των άλλων) είναι απαραίτητες για την πρόοδο στον εργασιακό τους χώρο – ωστόσο το 40% των αποφοίτων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία εκπαίδευση ή υποστήριξη από τον προϊστάμενό του για να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες.

Επιπλέον, πάνω από το ένα τρίτο (33%) των νέων 18-24 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έχουν εμπιστοσύνη στη λήψη αποφάσεων στην εργασία τους χωρίς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Οι νεότεροι έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν άμεσες, αποφασιστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google αντί να παλεύουν με το άγνωστο και να λαμβάνουν αποφάσεις με περιορισμένες πληροφορίες ή να μαθαίνουν μέσω της δοκιμής και του λάθους όπως οι προηγούμενες γενιές. Κατά συνέπεια, η ικανότητα των αποφοίτων να διαχειρίζονται την ασάφεια μειώνεται σε μια εποχή που οι χώροι εργασίας γίνονται πιο άτυποι.

Αυτή η αναντιστοιχία διασφαλίζει ότι το χάσμα δεξιοτήτων των αποφοίτων παραμένει σταθερά στη θέση του – με επιζήμιες συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ασαφής αλληλεπιδράσεις τροφοδοτούν το κοινωνικό άγχος

Το να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δουλειά σου είναι μια βασική δεξιότητα που χρειάζεται κάθε απόφοιτος. Οι περισσότεροι από εμάς δεν πηγαίνουμε απλώς στη δουλειά και δεν ολοκληρώνουμε μια λίστα εργασιών – πρέπει να συνεργαζόμαστε με άλλους για να κάνουμε τη δουλειά μας.

Στο νέο κόσμο της εργασίας, οι απόφοιτοι πρέπει να διαχειρίζονται την ασάφεια που ενυπάρχει στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις – να γνωρίζουν πώς να ερμηνεύουν τα συναισθήματα και τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 30% των ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 24 ετών ανέφεραν αυξημένο άγχος λόγω των ασαφών σχέσεων στην εργασία. Είναι ανησυχητικό ότι εννέα στους 10 αποφοίτους δήλωσαν ότι αποφεύγουν την παρουσία σε εκδηλώσεις λόγω κοινωνικού άγχους και σχεδόν το ένα τέταρτο αισθάνεται άβολα να μιλάει σε ομαδικές συναντήσεις και να μοιράζεται τις ιδέες του.

Δεδομένης της κρίσιμης ανάγκης διαχείρισης της ασάφειας στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι έρευνες διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν θετική στάση απέναντι στην αβεβαιότητα και υιοθετούν τις ανεπίσημες αλληλεπιδράσεις είναι πιο δημιουργικοί, αποδίδουν περισσότερο και εξελίσσονται σε καλύτερους ηγέτες.

Για να γεφυρώσετε το χάσμα δεξιοτήτων στη διαχείριση της ασάφειας, ξεκινήστε με τους διευθυντές

Όταν κάνουν τη δουλειά τους, οι Gen Zers θέλουν να αποφεύγουν την αμφιβολία και την ασάφεια σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Κατά συνέπεια, οι απόφοιτοι βασίζονται στους διευθυντές τους για καθοδήγηση και ρητή ανατροφοδότηση.

Όταν οι διευθυντές δεν παρέχουν σαφήνεια σχετικά με τις ώρες εργασίας, τις προθεσμίες, τις αξιολογήσεις απόδοσης ή τις προσδοκίες, αυτό μπορεί να γίνει σημαντική πηγή άγχους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 75% των αποφοίτων αισθάνονται ότι η σχέση τους με τον προϊστάμενό τους τους δημιουργεί άγχος στην εργασία τους. Η άμεση αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος με τον προϊστάμενο μπορεί να είναι δύσκολη για τους αποφοίτους, δεδομένου ότι πάνω από το ένα τρίτο (36%) αισθάνεται άβολα να κάνει δύσκολες συζητήσεις στη δουλειά.

Οι διευθυντές πρέπει να καλύψουν το κενό παρέχοντας συνεχή καθοδήγηση και ανατροφοδότηση, εξοπλίζοντας τους αποφοίτους να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να έχουν όλες τις πληροφορίες, να ανταποκρίνονται στις συνεχείς αλλαγές στην εργασία και να μαθαίνουν πώς να προσαρμόζουν το στυλ επικοινωνίας τους για να επικοινωνούν με διαφορετικούς ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com