Η «αυτοκρατορία» της σαμπάνιας

Η «αυτοκρατορία» της σαμπάνιας

Η σαμπάνια παραμένει το πιο δημοφιλές κρασί από όλα τα αφρώδη, παρά την αύξηση των πωλήσεων των αντιπάλων.

Η σαμπάνια ανέκαθεν θεωρούταν το ποτό της ελίτ. Η αφρόκρεμα μόνο μπορούσε να τη γευτεί και να ξοδέψει μεγάλα ποσά για ένα μπουκάλι σαμπάνιας. Και μπορεί πλέον να έχουν βγει αρκετές απομιμήσεις του διασημότερου αφρώδους ποτού, αλλά η σαμπάνια κάθεται καλά στο θρόνο της.

Η κάμερα του CNN και η δημοσιογράφος Isa Soares βρέθηκαν στην ετήσια δοκιμή σαμπάνιας.

Εκεί, ανάμεσα σε 10.000 μπουκάλια Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, και σε δοκιμαστές που κρατούσαν σημειώσεις για τη γεύση που αφήνει το ποτό στον ουρανίσκο τους, η κάμερα κατέγραψε την κατάσταση της αγοράς της σαμπάνιας, μιας αγοράς που ελπίζει να μη μείνει στάσιμη. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως το 30-35% από τις σαμπάνιες που πωλούνται στο Λονδίνο καταναλώνονται στα ξενοδοχεία.

Η Frenise Peretti, διευθύντρια του Champagne Bureau UK, μίλησε για τη κρίση που πέρασαν τα οινοπνευματώδη ποτά. Η αγορά παρουσίασε σημάδια στασιμότητας τη τελευταία πενταετία και όχι βελτίωση στη Βρετανία, χώρα η οποία είναι νούμερο ένα στις εξαγορές. Το Λονδίνο και η ομορφιά της πόλης προσελκύουν ανερχόμενους καταναλωτές, οι οποίοι συμβάλουν στη διατήρηση της αγοράς.

Ο Bruno Bailard, o πρόεδρος της Comité Champagne μίλησε για τη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, και για το γεγονός πως οι πωλήσεις έχουν επηρεαστεί από τη κατανάλωση κι άλλων ποικιλιών αφρώδους οίνου, αλλά η σαμπάνια συνεχίζει να είναι ο αρχηγός της αγοράς. Ενώ όπως δήλωσε ο διευθυντής της αγοράς του Matthew Clark Simon Jerrome, ο γαλλικός οίνος μπορεί να επωφεληθεί από την επιτυχία του αντιπάλου του -κατά κόρον του Prosecco-, εάν τοποθετεί προσεκτικά.

Διαβάστε ακόμα:

Ο δρόμος του κρασιού φτάνει μέχρι την Κίνα

Τα ακριβότερα κρασιά στον κόσμο

Κρασί και προϊόντα της ελληνικής γης