Αυτός είναι ο φθηνότερος υπολογιστής της αγοράς

Αυτός είναι ο φθηνότερος υπολογιστής της αγοράς

Ο υπολογιστής πέρα από το χαμηλό του κόστος, βοηθά και το κοινό να μάθει τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.

Μπορεί η τεχνολογία να παίζει βασικό ρόλο στη ζωή μας, ωστόσο για πολλούς η πρόσβαση σε συσκευές με τεχνολογία αιχμής δεν αποτελεί εύκολο στοίχημα. Αυτός είναι ο λόγος που το φιλανθρωπικό βρετανικό ίδρυμα Raspberry Pi έβαλε στόχο να δημιουργήσει τον πιο προσιτό σε όλους ηλεκτρονικό υπολογιστή, το Raspberry Pi με κόστος 6 ευρώ . Στόχος του όπως αναφέρουν τα στελέχη του ιδρύματος να δημιουργήσουν έναν υπολογιστή τον οποίο μπορεί να αποκτήσει ο καθένας και να δημιουργήσουν μέσα από αυτόν την νέα γενιά προγραμματιστών.

«Αρχική αποστολή της Raspberry Pi ήταν να δημιουργήσει μια συσκευή που θα βοηθούσε τους νέους να μάθουν προγραμματισμό», δήλωσε στο CNBC, ο Φίλιπ Κόλιγκαν, διευθύνων σύμβουλος του  ιδρύματος.

«Ωστόσο, αυτό που επιτύχαμε είναι να δημιουργήσουμε έναν υπολογιστή που θα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, από χομπίστες και ενήλικες αλλά κυρίως στην εκπαίδευση, δημιουργώντας την νέα γενιά προγραμματιστών και προωθώντας την καινοτομία».

Ο υπολογιστής Raspberry Pi έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και τρέχει το ελεύθερο λειτουργικό σύστημα Linux από μια SD card ενώ τροφοδοτείται μέσω μιας θήρας USB από το κινητό σας τηλέφωνο. Το κόστος του δε ξεκινά από τα 5,85 ευρώ και μπορεί να φτάσει με λίγο πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά και τα 45 ευρώ περίπου. Ωστόσο για να λειτουργήσει η υπολογιστική συσκευή θα πρέπει να συνδεθεί με όλα τα περιφερειακά, οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο. Μόλις όμως γίνει αυτό οι λειτουργίες κι οι εφαρμογές της δεν διαφέρουν και πολύ από τις λοιπές κοστοβόρες που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

«Με αυτό τον υπολογιστή μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε κάνετε και στα γνωστά μέχρι τώρα PC. Να πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο, να στείλετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να παρακολουθήσετε βίντεο στο YouTube. Μπορείτε ωστόσο να δημιουργήσετε και διάφορα, δηλαδή να μάθετε πώς να προγραμματίζετε, να κατασκευάσετε ρομπότ, να δημιουργήσετε μετεωρολογικούς σταθμούς – οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες είναι απεριόριστες» τονίζει ο Κόλιγκαν.

«Ένα από τα πράγματα που θέλαμε να επιτύχουμε με την δημιουργία του Raspberry PI είναι να βγάλουμε από την εξίσωση της εκπαίδευσης τον αποτρεπτικό παράγοντα υψηλή τιμή, ο οποίος αποτελεί εμπόδιο για πολλούς από το να αποκτήσουν έναν υπολογιστή υψηλής ισχύος και ποιότητας. Το Raspberry PI αναμένεται να μετασχηματίσει την εκπαίδευση, αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος του ιδρύματος», συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος. Το ίδρυμα όπως εξήγησε, χρηματοδοτείται αρχικώς από δωρεές και κατ’ επέκταση από εκπαιδευτικές ημερίδες και σεμινάρια που διοργανώνει.

Το ίδρυμα ωστόσο αναλαμβάνει πέρα από την κατασκευή και πώληση του πιο φτηνού «υπολογιστή» παγκοσμίως και άλλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως το σεμινάριο CoderDojo για νέους ηλικίας επτά  έως και 17 ετών στο οποίο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν κώδικα και να δημιουργούν εφαρμογές με την βοήθεια της τεχνολογίας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.400 CoderDojos σε 75 χώρες και σύμφωνα με την Raspberry Pi, 40.000 νέοι συμμετέχουν σε αυτά.

«Έχουμε δημιουργήσει δύο προγράμματα εκμάθησης κώδικα το ένα για μετά το σχολείο και το άλλο για το Σαββατοκύριακο  – Code Club και CoderDojo αντίστοιχα. Συνολικά, έχουμε περίπου 13.000 άτομα από όλο τον κόσμο που απασχολούν περί τις 200.000 παιδιά την εβδομάδα.

«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων και μάλιστα πολλές φορές με εντυπωσιακά αποτελέσματα» καταλήγει ο Κόλιγκαν. «Πέρυσι, κατά την μεγάλη μας έκθεση στο Δουβλίνο συνάντησα μια νεαρή κοπέλα από τη Ρουμανία που είχε κατασκευάσει ένα ρομπότ η κίνηση του οποίου ελέγχεται νοητικά από τον ιδιοκτήτη του κι όλο αυτό χρησιμοποιώντας ένα Raspberry Pi».

Πηγή: CNBC