Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του ατυχήματος στη Λετονία

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός του ατυχήματος στη Λετονία

49 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια του σούπερ μάρκετ του οποίου η οροφή κατέρρευσε χθες, ενώ 30 ακόμη αγνοούνται.

«Έχουμε μέχρι τώρα 49 νεκρούς και εκτιμούμε ότι υπάρχουν άλλοι 30 παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Κατά πάσα πιθανότητα είναι όλοι τους νεκροί. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμη επιζώντες αλλά, καθώς έχουν περάσει 24 ώρες, οι ελπίδες δεν είναι και πολύ μεγάλες», δήλωσε ο δήμαρχος της Ρίγας, Νιλς Ούσακοφς, μετά το ατύχημα που έλαβε χώρα στο σούπερ μάρκετ Maxima στα προάστια της πρωτεύουσας της Λετονίας.

Η οροφή του σούπερ μάρκετ κατέρρευσε το απόγευμα της Πέμπτης, σε ώρα μεγάλης αιχμής, ενώ εκατοντάδες πελάτες έκαναν τα ψώνια τους στο κατάστημα. «Όλα κατέρρευσαν, οι τοίχοι, η στέγη, όλα!», δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό κανάλι LNT.

Περίπου 200 διασώστες, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, εργάζονται ακατάπαυστα για να απεγκλωβίσουν και τα υπόλοιπα θύματα της καταστροφής, που τα λετονικά μέσα αποκαλούν την «χειρότερη τραγωδία» που έχει σημειωθεί στη Λετονία αφότου ανέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1991.

Διαβάστε ακόμη: 50 χρόνια από τη δολοφονία του JFK

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος από αύριο Σάββατο και στις σημαίες στα δημόσια κτίρια τυλίχθηκαν μαύρες κορδέλες, ενώ τη Δευτέρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Εγκίτα Πόλε, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι από τους 38 τραυματίες οι 22 παραμένουν για νοσηλεία, αφού οι περισσότεροι φέρουν κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι ή ρήξεις διαφόρων οργάνων.

Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε επάνω τους η υπόλοιπη στέγη του καταστήματος, ενώ αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια. Έχουν τραυματιστεί επίσης 12 διασώστες.

Πέντε γερανοί βοηθούν τα συνεργεία στην απομάκρυνση των μεγάλων όγκων του τσιμέντου. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη στο κτίριο», είπε ο επικεφαλής των διασωστών.

Διαβάστε ακόμη: Μια ισπανική πόλη-φάντασμα

Τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Η αστυνομία εξετάζει πολλές διαφορετικές θεωρίες, όπως εξήγησε η εκπρόσωπός της, Σιγκίτα Πιλντάβα, όπως το αν ευθύνονταν οι εργασίες που ήταν σε εξέλιξη στη στέγη ή αν προϋπήρχε κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα. Εκπρόσωπος του δήμου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στην ταράτσα του κτιρίου γίνονταν έργα για τη μετατροπή της σε κρεμαστό κήπο.

Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόφσκις που επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας υποσχέθηκε ότι «το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τους τραυματίες και θα καταβάλει αποζημιώσεις όπου χρειάζεται».

Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και μάλιστα είχε τιμηθεί και με βραβείο για την αρχιτεκτονική του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Λύθηκε το μυστήριο του… στοιχειωμένου αγάλματος