Άλκης Δαυίδ: O billionaire που αλλάζει το χώρο του θεάματος

Άλκης Δαυίδ: O billionaire που αλλάζει το χώρο του θεάματος

Και ζει τα καλοκαίρια του στις Σπέτσες.

Από τη Σόνια Καζόνι Φωτογραφίες Σπύρος Χαμάλης

Στις Σπέτσες όλοι γνωρίζουν το σπίτι του «Mr. Coca-Cola» όπως τον αποκαλούν, του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Άλκη Δαυίδ, πάνω από τη θρυλική ντίσκο Figaro. «Α, είναι φίλος μου, είναι πολύ ωραίος τύπος. Είχε και τα παιδάκια του εδώ, προχθές φύγανε» μου λέει ο κυρ Νίκος, ο αμαξάς που με το αλογάκι του θα μας πάει μέχρι το σπίτι που έχτισε στο νησί ο Ανδρέας Δαυίδ, πατέρας του Άλκη, το 1984 – νωρίτερα η οικογένεια είχε το ξύλινο σπίτι στην άκρη του ίδιου δρόμου, το μοναδικό κάποτε στην περιοχή.

Όπως θα καταλάβω μέχρι το βράδυ που θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, όλοι οι ντόπιοι θεωρούν τον εκκεντρικό Έλληνα billionaire, που γίνεται θέμα συζήτησης για τις αναρτήσεις του στα social media, δικό τους παιδί. Όχι μόνο γιατί κάθε χρόνο περνά 1-2 μήνες εκεί (φέτος έκανε και Πάσχα στις Σπέτσες), αλλά γιατί κι εκείνος κυκλοφορεί στο νησί ως ντόπιος πια: τους ξέρει και τους χαιρετά όλους στο δρόμο, ασχολείται με τα κοινωνικοπολιτικά θέματα του νησιού, είναι κάτι σαν άτυπος δήμαρχος και σίγουρα ένας άνθρωπος που διαφημίζει το νησί του Αργοσαρωνικού σε κάθε άκρη του πλανήτη…

«Ερχόμουν από 10 χρόνων για διακοπές στις Σπέτσες, αλλά στα 17 αποφάσισα να σταματήσω για λίγο το σχολείο και ήρθα να μείνω εδώ» με ξαφνιάζει. «Πήγα και δούλεψα σε ένα ιχθυοτροφείο. Είχα μια θεία που έχει σπίτι στο νησί και στην αρχή έμενα μαζί της. Κάθισα 5-6 μήνες και μετά ήρθαν οι γονείς μου να με μαζέψουν και κόλλησαν κι εκείνοι με το νησί. Πλέον υπάρχουν έντεκα οικογενειακά σπίτια στις Σπέτσες. Ο γείτονας είναι ξάδελφός μου» μου λέει ενώ καθόμαστε στην όμορφη βεράντα του, με τα δύο του ντόμπερμαν, τον Vader και την Diva, που ανήκουν στην ίδια, ρωσικής καταγωγής οικογένεια. Η Diva πειράζει συνεχώς τον Vader και o Άλκης τούς επαναφέρει στην τάξη σαν μικρά, άτακτα παιδιά.

«Όταν μένεις 1-2 μήνες στις Σπέτσες και μετά επιστρέφεις στους ρυθμούς μιας μεγάλης πόλης, όλοι σου μοιάζουν serial killers. Μπλέκεις με τα κοινωνικοπολιτικά θέματα εδώ και σου φαίνονται σοβαρά και όταν γυρίζεις εκεί, στον πραγματικό πανικό, λες “θέλω να γυρίσω πίσω στην ‘κόλαση’ των Σπετσών”. Για μένα αυτό το νησί είναι ένας πολύ ξεχωριστός τόπος. Έχω πολλές αναμνήσεις, είμαστε συνδεδεμένοι με το μέρος εδώ και πολλές γενιές».

Προς μεγάλη μου έκπληξη, μιλά άπταιστα ελληνικά, παρότι γεννήθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας, πήγε σχολείο στο Γκστάαντ, σπούδασε στο Λονδίνο στο Royal College of Art κι έκανε μεταπτυχιακά στο AU στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια μάστερ στις επιστήμες στο Royal College of Art. Αν και είναι βασικός μέτοχος των εργοστασίων εμφιαλώσεως της Coca-Cola σε 28 χώρες, ο ίδιος εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει καμία ανάμειξη με την επιχείρηση.

Η «ανάσταση» του Tupac και η διαμάχη των 250 εκατ. δολαρίων

«Όταν ήμουν μικρός, δούλεψα στην Coca-Cola και μετά σε μια ναυτιλιακή εταιρεία που είχαμε και πουλήσαμε, τη Navios, αλλά πάντα είχα τις δικές μου ανησυχίες» μου λέει ο Άλκης Δαυίδ, ο οποίος μικρός ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός (έχει παίξει σε ταινίες όπως το Bank Job με τον Jason Statham και σειρές). Η υποκριτική τελικά έγινε χόμπι, αλλά και μια πλευρά του που εκτονώνει μέσα από τα social media του. Εκεί ο Alki David παρουσιάζει μια πτυχή του που θυμίζει περισσότερο ροκ σταρ και δεν εκφράζει το corporate προφίλ που ίσως κάποιος θα περίμενε από τον ιδιοκτήτη και δημιουργό του FilmOn και της Hologram USA, η οποία έκανε αίσθηση όταν εμφάνισε (μέσω ολογράμματος) τον Tupac στο φεστιβάλ Coachella το 2012 να τραγουδά μαζί με τον Snoop Dogg και τον Dr. Dre.

«Η εταιρεία 111 Productions που είχα μετονομάστηκε σε Hollywood USA Productions. Πρόκειται για μια πατενταρισμένη τεχνολογία που δημιουργεί branded περιεχόμενο και αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 20 νέα σόου σε παραγωγή. Ένα σόου των Jackson 5, ένα της Billie Holiday που θα παρουσιαστεί σε όλα τα τζαζ φεστιβάλ, ένα του Jackie Wilson, αλλά και του stand up comedian Bernie Mac. Βασικά, είναι σόου με αγαπημένους καλλιτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ κάνουμε και πολλά lives σε συνεργασία με τη Universal Music» μου λέει για τα θεαματικά μισάωρα σόου που φέτος θα μπουν σε μεγάλα θέατρα σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Κονέκτικατ και Μπράνσον resort.

H Hologram USA όμως έχει κι άλλες διαστάσεις: τους είχε προσλάβει ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, το 2014 για να αναλάβουν την προεκλογική του εκστρατεία. Για έξι εβδομάδες το ολόγραμμα του Μοdi πέρασε τρεις φορές από όλη τη χώρα, ενώ εκείνος δεν είχε φύγει στιγμή από το Δελχί. «Είχαμε 150 φορτηγά που ταξίδευαν σε ολόκληρη τη χώρα, από χωριό σε χωριό» λέει ο Άλκης Δαυίδ, ο οποίος τώρα μέσα από τη συγκεκριμένη εταιρεία ετοιμάζει και ένα reality show για όσα βιώνουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην Hologram.

Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης του FilmOn, του μεγαλύτερου live TV και video on demand website, πρωτοποριακού για την εποχή του, καθώς προέβλεψε την τάση που κυριαρχεί σήμερα πριν από μία δεκαετία σχεδόν. «Όλοι βλέπουμε το μέλλον και αυτό που έρχεται, αλλά πρέπει να έχεις τα κότσια να πάρεις το ρίσκο να το κάνεις» τονίζει. Η αλήθεια είναι πως για το συγκεκριμένο πρότζεκτ βρισκόταν τα προηγούμενα επτά χρόνια σε σκληρή δικαστική διαμάχη με τα μεγάλα κανάλια των οποίων έπαιζε το πρόγραμμα, μια διαμάχη που, όπως μου λέει, κόστισε στους αντιδίκους του 250 εκατομμύρια ευρώ σε δικαστικά έξοδα, για να συμβιβαστούν τελικά πριν από ένα μήνα, με το FilmOn να πληρώνει μόλις 1,6 εκατομμύριο. «Αν έμενα στη διαδικασία για άλλα τρία χρόνια και φτάναμε στο ανώτατο δικαστήριο, χωρίς καμία αμφιβολία θα κερδίζαμε, θα με πλήρωναν στο τέλος. Αλλά σε ένα μήνα οι μετοχές της εταιρείας μου μπαίνουν για πρώτη φορά σε δημόσια προσφορά και ήθελα να τελειώνω με αυτό» εξηγεί. «Με αυτή τη δικαστική διαμάχη αλλάξαμε όλη τη βιομηχανία του θεάματος, είναι η μεγαλύτερη περιπέτεια στην οποία έχω μπλεχτεί μέχρι τώρα. Ξέρεις, οι δικηγόροι πάντα επιδεινώνουν την κατάσταση γιατί κερδίζουν από αυτό, όπως και οι δικαστές. Το σύστημα είναι πραγματικά διεφθαρμένο. Πρέπει να ξέρεις πώς να παίξεις το παιχνίδι. Μπορείς να σπάσεις το σύστημα, αλλά χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα και όταν το κάνεις γίνεσαι κι εσύ σύστημα, γιατί ρίχνεις χρήματα σε αυτό» εξηγεί.

Το κίνημα του CBD, τα θαύματα και τα ναρκωτικά

Τα ενδιαφέροντά του δεν περιορίζονται στη σοουμπίζ και στο χώρο της διασκέδασης. «Με αφορούν πράγματα που σου αλλάζουν τη ζωή, έτσι έχω ξεκινήσει και μια νέα εταιρεία, τη SwissX» λέει. Η SwissX έχει αναπτύξει μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνική για την εξαγωγή κανναβινοειδών από σπόρους κάνναβης. Το SwissX CBD είναι 57% καθαρή κανναβιδιόλη (CBD) και ένα μείγμα οργανικών αιθέριων ελαίων, συμπεριλαμβανομένων της καρύδας και της γύρης των μελισσών, πλούσιο σε νευροπροστατευτικά αντιοξειδωτικά, ανοσοποιητικά και ενώσεις που υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα, μια ισχυρή προσθήκη στην καθημερινή ρουτίνα ευεξίας. «Έχει εντυπωσιακά και άμεσα αποτελέσματα σε φλεγμονές, σε όσους έχουν επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι ευεργετικό για τους ασθενείς με καρκίνο. Μπορεί να προέρχεται από σπόρους κάνναβης, αλλά δεν είναι ναρκωτικό, γιατί παράγεται από σπόρους και δεν περιέχει καμία ψυχότροπη ουσία της κάνναβης» λέει ο Άλκης. Του επισημαίνω πως είναι παγκοσμίως πολύ διαδεδομένο τελευταία, για να μου εξηγήσει πως «Το CDB είναι κίνημα, δεν είναι απλά μόδα. Ένας φίλος μου που έχει σκλήρυνση και το χρησιμοποιεί καθημερινά δεν έχει πια καθόλου συμπτώματα. Είναι 100% οργανικό και δεν έχει καμία παρενέργεια. Είναι ένα προϊόν που αλλάζει ζωές, αλλά και τα ιατρικά δεδομένα. Τα υπάρχοντα φάρμακα παρατείνουν τη ζωή, αλλά και την αρρώστια, είναι πολλά συμφέροντα στη μέση. Μπορεί η SwissX να μην είναι η βασική δουλειά μου, αλλά πιστεύω πολύ σε αυτό. Πιστεύω στα θαύματα και κάθε μέρα βλέπω μικρά θαύματα. Ανθρώπους να θεραπεύονται από φοβερές ασθένειες μόνο με τη δύναμη της προσευχής και του διαλογισμού. Ανθρώπους να θεραπεύονται με φυσικά προϊόντα, όπως το CBD, που είναι αγνό παράγωγο ενός φυτού. Δεν δέχομαι το επιχείρημα πως δεν είναι έτσι γιατί δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο από μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία έχει δικά της συμφέροντα που γίνονται κίνητρο για να κρατά τον κόσμο άρρωστο με καρκίνο. Πιστεύω στις συνωμοσίες των μεγάλων εταιρειών, γιατί τις έχω δει από πρώτο χέρι».

Όπως μου λέει ο ίδιος, δεν πίνει, δεν καπνίζει, είναι vegetarian («όχι vegan, γιατί τρώω τυρί και γάλα» επισημαίνει), δεν κάνει ναρκωτικά. Όμως έζησε τον εφιάλτη των ναρκωτικών σε νεαρότερη ηλικία. «Τον Οκτώβριο κλείνω δεκαοκτώ χρόνια καθαρός» σχολιάζει, ενώ αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που τον ώθησε να αποφασίσει να βάλει τέλος στις εξαρτήσεις. «Ο πατέρας μου ήταν άρρωστος, είχε καρκίνο. Όταν βλέπεις κάποιον, που ήταν πολύ δυνατός και τον θεωρούσες αήττητο, να καταστρέφεται από την αρρώστια, αυτό σε ταρακουνά, αλλάζουν οι βασικές πεποιθήσεις σου. Για μένα, τουλάχιστον, λειτούργησε έτσι. Ένα χρόνο πριν πεθάνει ο πατέρας μου, είχα αποφασίσει να κάνω ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μου». Επίσης, είχε μόλις γίνει πατέρας και αυτό επίσης ήταν ένας ισχυρός λόγος.

Ο περήφανος πατέρας και το ατύχημα

Ο Άλκης έχει τέσσερις γιους. Ο μεγαλύτερος, ο Andrew, είναι 22 ετών και σπούδασε φιλμ και τηλεόραση στο Λονδίνο, στο College of Communication. «Πριν από λίγες μέρες πήγα στην αποφοίτησή του» μου λέει με καμάρι. Ο Alex είναι 19, ο Niko 4 και ο μικρότερος, ο Tino, θα γίνει σε λίγους μήνες 3 ετών.

«Τα παιδιά είναι υπέροχο πράγμα. Με τους μεγάλους μεγάλωσα κι εγώ μαζί. Τα σύγχρονα παιδιά είναι μια πολύ εξελιγμένη γενιά, κάθε γενιά είναι πιο προχωρημένη από την προηγούμενη, αλλά οι millennials έχουν γεννηθεί σε μια εποχή που η τεχνολογία άλλαξε τα πάντα, είναι τρελά προχωρημένοι. Όταν ήμουν εγώ 22, ήμουν βλάκας, νομίζω ότι δεν είχαμε καν φαξ!». Φαίνεται πολύ cool τύπος. Είναι αυστηρός μπαμπάς; Γελάει. «Κοίτα, θυμάμαι πως ο Ανδρέας και ο Αλέξανδρος καβγάδιζαν πολύ όταν ήταν μικροί. Έχει τύχει να βάλω τον Ανδρέα να γράψει 500 φορές “δεν θα ξαναχτυπήσω ποτέ το μικρό μου αδελφό”! Κάποιες φορές πρέπει να είσαι και αυστηρός, αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα και πρέπει να δίνεις μαθήματα με το παράδειγμά σου».

Με τόσες δραστηριότητες και επιχειρηματικές ευθύνες προλαβαίνει να έχει χρόνο με τα παιδιά του; «Οι μεγάλοι πια έχουν τη ζωή τους, τις σπουδές τους. Εκείνοι μένουν στο Λονδίνο, εγώ στο Μαλιμπού. Αλλά πάντα περνάμε τις διακοπές μαζί. Ο Andrew θα έρθει για μάστερ στο Pepperdine University που είναι στο Μαλιμπού, οπότε θα τον βλέπω πολύ. Και ο Άλεξ σκέφτεται το Pepperdine ή το UCLA».

Πριν από λίγες μέρες είδα μέσα από τα Insta stories του πως βάφτισε τους δύο μικρότερους γιους του μαζί στο παρεκκλήσι του σπιτιού του, στις Σπέτσες. «Όταν γεννήθηκε ο Tino, ο Νiko τον ζήλευε, γιατί έκλεψε την προσοχή, του πήρε την αποκλειστικότητα. Μετά το μυστήριο της βάφτισης αυτό σταμάτησε. Απέκτησαν μια μοναδική σύνδεση ανάμεσά τους. Ο Νiko φορά το σταυρό του έξω από την μπλούζα του για να φαίνεται και παίρνει τον αδελφό του από το χεράκι. Έγινε αμέσως μετά το μυστήριο και θεωρώ πως έχει σχέση» μου λέει για τους δύο γιους του από την designer beachwear Jennifer Stano, οι οποίοι έχουν μόλις δεκαπέντε μήνες διαφορά. Μετά το χωρισμό του Άλκη από την Jennifer τα δύο αγόρια μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στα σπίτια των γονιών τους, που μένουν πολύ κοντά στο Μαλιμπού. «Τρεισήμισι μέρες μένουν με εμένα και άλλες τόσες με τη μαμά τους. Μένουμε πολύ κοντά με την Jen και είμαστε πολύ φίλοι» μου λέει.

Πριν από ένα χρόνο περίπου και μετά από κάποια ποστ στο Instagram που υπονοούσαν πως υπήρξε τρίτο πρόσωπο ανάμεσά τους και οδήγησαν τα Μέσα να κάνουν διάφορες εικασίες για τη σχέση του ζευγαριού, τόσο ο ίδιος όσο και η Jennifer Stano είχαν γράψει δημόσιες επιστολές εξηγώντας πως πέρασαν μια κρίση στο γάμο τους, αλλά παραμένουν μαζί. Λίγο καιρό αργότερα όμως αποφάσισαν να ζήσουν χωριστά. «Είναι λίγο περίπλοκο, ο κόσμος μας είναι περίπλοκος, αλλά είμαστε μια χαρά. Ξέρεις, οι σχέσεις μας μας καθορίζουν. Για μένα η τελευταία χρονιά είναι πολύ σημαντική. Για πολλά χρόνια ήμουν λίγο μουδιασμένος στη ζωή, λίγο στατικός. Δεν εξελισσόμουν όσο θα ήθελα. Συνήθειες, ψυχώσεις, δουλειά, συστήματα που έχεις αναπτύξει και πρέπει να σπάσεις για να ξεκινήσεις κάτι καινούριο… Για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσεις μέσα από πόνο, να αλλάξεις πεποιθήσεις, να επανεξετάσεις αξίες και προτεραιότητες. Όλο αυτό θέλει πολλή ενέργεια και προσπάθεια, αλλά είναι καλό. Όσοι νόμιζαν πως με ήξεραν πριν από ένα χρόνο δεν με γνωρίζουν πια. Ήταν μια καθοριστική χρονιά, αλλά έτσι κι αλλιώς όλοι αλλάζουμε χρόνο με το χρόνο» .

Ο ίδιος, άλλωστε, έχει περάσει πολλές μεταβατικές φάσεις στη ζωή του και από όλες κάτι διδάχτηκε, βγήκε πιο δυνατός. «Στα 18 έπαθα ένα ατύχημα, με χτύπησε ένα αυτοκίνητο στο Λονδίνο και ήμουν σε κώμα για τέσσερις μέρες. Σωματικά έγινα καλά σε μερικούς μήνες, αλλά το ψυχολογικό πήρε καιρό, περίπου επτά χρόνια. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι συχνά προκαλούν κατάθλιψη. Για να βγεις από το σκοτάδι, πρέπει να αναζητήσεις το φως, οπότε τελικά βγήκε σε καλό» λέει λίγο πριν με γυρίσει με το αμαξάκι του γκολφ που έχει στο κτήμα του στο λιμάνι, οδηγώντας φυσικά ο ίδιος και χαιρετώντας δεκάδες γνωστούς στη διαδρομή.

Πηγή: People