Αλλαγές στη χρονική ισχύ των ελληνικών διαβατηρίων

Αλλαγές στη χρονική ισχύ των ελληνικών διαβατηρίων
Photo: pixabay.com
Κάθε πότε θα ανανεώνονται – Ποια τα οφέλη για Κράτος και πολίτες

Όσοι ανήκετε στην κατηγορία των travelers και τα ταξίδια αναψυχής, αλλά και εκείνα που διενεργούνται για επαγγελματικούς σκοπούς, είναι μέρος του τρόπου ζωής σας, δεν χρειάζεται να επιβαρύνεστε με το άγχος της ανανέωσης του διαβατηρίου σας κάθε πέντε χρόνια καθώς από 1η Σεπτεμβρίου διπλασιάζεται η χρονική ισχύς του και η επανέκδοσή του θα γίνεται κάθε 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από σχετική νομοθετική ρύθμιση του ν. 4962/2022, αρ.87 τροποποιήθηκε η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών από πέντε (5) σε δέκα (10) έτη από την έκδοση τους για τα διαβατήρια των ενηλίκων, καθώς και των ανηλίκων που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη.

Με την απόφαση αυτή η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα διάρκειας ισχύος των διαβατηρίων και οι ταξιδιώτες γλιτώνουν από μια, όχι και τόσο ευχάριστη, γραφειοκρατική διαδικασία.

«Είναι δεδομένο ότι η περισσότερη διάρκεια ισχύς του διαβατηρίου είναι πρακτική, εξυπηρετεί τον κάτοχο και τον απαλλάσσει από μια περιττή γραφειοκρατική διαδικασία κάθε πέντε χρόνια. Θέλουμε ο ταξιδιώτης να μπορεί να κινείται ελεύθερα και να έχει κίνητρα να ταξιδεύει συχνότερα. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, θα έπρεπε η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, παράλληλα, να κοιτάξουν να εκδίδουν βίζες ταξιδιωτών από τρίτες χώρες. Είναι μια χρυσή ευκαιρία που θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Αντί κάποιος να έχει το δικαίωμα παραμονής 15-20 ημερών θα μπορούσε να είναι ετήσια η βίζα του και να του δίνεται το κίνητρο να επισκεφτεί τη χώρα μας περισσότερες από μια φορές μέσα στη χρονιά, χωρίς να τρέχει κάθε φορά για καινούρια χαρτιά» επισημαίνει στο Fortune ο Πρόεδρος του Fed HATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης.

Προσθέτει πως κάτι τέτοιο θα ευνοήσει την  αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού από χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Τζακάρτα, αλλά και από τη ΝΑ Ασία και την Λ. Αμερική, αγορές που η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη θα είναι υψηλή.

Δίχως να μεταβάλλονται τα απαιτούμενα πάγια τέλη χαρτοσήμου για τους πολίτες, η εν λόγω ρύθμιση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη μείωση γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση επιπλέον ένστολου προσωπικού από διεκπεραιωτικές υποθέσεις, προκειμένου να διατεθεί σε υπηρεσίες ασφαλείας των πολιτών, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την περιστολή, εν γένει, των άσκοπων δαπανών και εργατοωρών.

Με ομόφωνη – σύμφωνη εισήγηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και του αρμοδίου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ) προς το οποίο υπεβλήθη σχετικό ερώτημα, καταγράφεται ουσιώδης αλλαγή τόσο των οικονομικών, όσο και των τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης  της προμήθειας “Νέου Ολοκληρωμένου Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας” (ΟΠΣΕΑ). Προφανής αιτία είναι ότι, πλέον, η συνολική αξία του συγκεκριμένου διαγωνισμού μειώνεται κατά τουλάχιστον 56.544.000,00 ευρώ, με αυτονόητη τη σημαντική οικονομική ωφέλεια υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.