Αναγκαστική έξοδος στα 60 για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Αναγκαστική έξοδος στα 60 για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Μειώσεις συντάξεων έως και 23% θα υποστούν όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετία στο Δημόσιο και βγουν παρά τη θέλησή τους στη σύνταξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35ετίακαι το 60ό έτος της ηλικίας τους, θα βγουν υποχρεωτικά στη σύνταξη και θα δεχθούν μείωση 23% στο ποσό της σύνταξής τους.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως μόνο για το 2016 ο αριθμός των υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων με αυτοδίκαιη απόλυση από το Δημόσιο θα ξεπεράσει τις 3.000, ενώ θα βαίνει αυξανόμενος -και ξεπερνά τους 15.000- για τα επόμενα έτη. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι παρότι μπορούσαν να αποχωρήσουν πριν από το νέο ασφαλιστικό, ανέστειλαν την έξοδό τους επειδή αποδείχθηκε ασύμφορη λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει πως η δυνατότητα παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων προσκρούει στο άρθρο 155 του υπαλληλικού κώδικα που προβλέπει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία του όταν συμπληρώσει το 60ό έτος και έχει 35 έτη αμιγούς δημόσιας υπηρεσίας. Η διάταξη αυτή θα έπρεπε να τροποποιηθεί όταν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε η αυτοδίκαιη απόλυση των μόνιμων υπαλλήλων να προβλέπεται στο 62ο έτος (αντί 60) και με 40 (αντί 35) έτη υπηρεσίας.