Αναστασία Σιδέρη: Η ταχύτητα και η αξιοπιστία μπορεί να “σώσει” μια εταιρική κρίση

Αναστασία Σιδέρη: Η ταχύτητα και η αξιοπιστία μπορεί να “σώσει” μια εταιρική κρίση
Η ειδική στη διαχείριση εταιρικών κρίσεων μίλησε αποκλειστικά στα μέλη του Fortune Greece Network για τις κατάλληλες πρακτικές που θα ενισχύσουν τη θέση μιας επιχείρησης σε μια περίοδο κρίσης.

Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης κρίσεων σε μια επιχείρηση και τις μεθόδους με τις οποίες πρέπει να προσελκύει μια κρίση η εταιρική διοίκηση, έθιξε σε ειδικό session αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network η Αναστασία Σιδέρη.

Έχοντας διαχειριστεί άνω των 100 περιπτώσεων κρίσεων, που περιλαμβάνουν από τρομοκρατικές απειλές και γεωπολιτικές κρίσεις μέχρι κυβερνοεπιθέσεις, ατυχήματα και ζητήματα προϊοντικής φύσης, η Αναστασία Σιδέρη τόνισε ότι κατά διάρκεια μιας κρίσης διακυβεύονται σχεδόν τα πάντα. «Και δεν είναι μόνο η φήμη μιας εταιρίας, δεν είναι μόνο οι πωλήσεις της. Δεν είναι μόνο τα κέρδη της βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι η ίδια της η ύπαρξη, είναι υπαρξιακά θέματα οι κρίσεις. Και αυτό με το οποίο θα κριθούμε σε μία περίοδο κρίσης δεν είναι μόνο η ταχύτητα της ανταπόκρισης».

Η ταχύτητα και η αξιοπιστία είναι το παν

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πόσο γρήγορα θα ανταποκριθούμε αλλά και το πόσο αξιόπιστες θα είναι οι απαντήσεις που θα δώσουμε, τόνισε στη συνέχεια. «Πόσο αυθεντικοί και γνήσιοι είμαστε και πόσο ανθρώπινοι, ειδικά αν εμφανιστούμε σε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης για μια συνέντευξη Τύπου ή σε ένα πάνελ για ερωτήσεις και απαντήσεις», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι η υποστήριξη της θέσης μιας επιχείρησης σε περίοδο κρίσης από αξιόπιστες αρχές ή αυτόπτες μάρτυρες, αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό εφόδιο για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά η ιστορία γύρω από τη συγκεκριμένη κρίση.

Ο κόσμος των social media δεν είναι καθόλου εύκολος

Η Αναστασία Σιδέρη στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Το πρώτο, και σημαντικότερο, για την ίδια είναι να γίνεται ξεκάθαρο το όνομα και η ιδιότητα αυτού που επικοινωνεί από τις πλατφόρμες των social media, και να προσέξειε πάρα πολύ τη γλώσσα που χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας. «Ο τρόπος σας πρέπει να είναι αρκετά συζητήσιμος και όχι πάλι ξύλινος, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα. Εμένα δεν μ’ αρέσουν τα ξύλινα μηνύματα ούτε στα δελτία τύπου, ούτε και στις επίσημες ανακοινώσεις. Να δείχνετε πάντα σεβασμό στο κοινό σας και να τους ευχαριστήσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καλή πρόθεση».

Στο τέλος κανείς δεν θα ξεχάσει πώς αισθάνθηκε

Κλείνοντας την παρουσίασή της στα μέλη του Fortune Greece Network, η Αναστασία Σιδέρη θυμήθηκε τη ρήση της Μάγια Αγγέλου: Σε τέτοιες περιπτώσεις «οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν το τι τους είπατε, το τι τους κάνατε, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν το πώς τους κάνατε να αισθανθούν. Και στην περίοδο που συμβαίνουν κρίσεις, και έχουμε και στη χώρα μας, αντιμετωπίζουμε κρίσεις σαν κοινωνίες πάρα πολλές, το πώς οι άνθρωποι θα μας κάνουν να αισθανθούμε είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά και θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές χωρίς σημαντικές απώλειες σε φήμη και όλα τα περαιτέρω θέματα. Αλλά πάνω απ’ όλα θα νιώθουμε άνθρωποι και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό».