Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία- Πού θα φτάσει ο υδράργυρος τους 39 βαθμούς

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία- Πού θα φτάσει ο υδράργυρος τους 39 βαθμούς
Καύσωνας και σκόνη από την Αφρική στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Κυριακή 17 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αέριες μάζες που καλύπτουν την Κεντρική Μεσόγειο, την Ιταλία, τα Δυτικά Βαλκάνια και μεγάλο μέρος της χώρας μας είναι θερμότερες σε σχέση με τη μέση τιμή των ετών 1979-2010.

Επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα και την Τετάρτη 07/07, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος, το μεσημέρι της Τετάρτης 07/07.

Το ύψος αυτό  χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των θερμοκρασιακών μεταβολών στην κατώτερη τροπόσφαιρα. Όπως φαίνεται σε αυτόν, οι αέριες μάζες που καλύπτουν την Κεντρική Μεσόγειο, την Ιταλία, τα Δυτικά Βαλκάνια και μεγάλο μέρος της χώρας μας είναι θερμότερες σε σχέση με τη μέση τιμή των ετών 1979-2010.

Ως αποτέλεσμα, οι θερμοκρασίες στο έδαφος θα παραμείνουν υψηλότερες από τις φυσιολογικές, φτάνοντας τους 36-38oC στα ηπειρωτικά ενώ ενδεχομένως σε μη παράκτιες πεδινές περιοχές θα φτάσουν κατά τόπους τους 39oC.

Στις νησιωτικές περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 33-34oC με εξαίρεση τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου θα φτάσουν κατά τόπους τους 35-36oC.

Απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τη μέση τιμή των ετών 1979-2010 σε ύψος περίπου 1500 μέτρων επάνω από το έδαφος το μεσημέρι της Τετάρτης 07/07. Με πορτοκαλί σκίαση οι θερμότερες από την μέση τιμή αέριες μάζες

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται ο καιρός την Τετάρτη. Υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανόν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και τα παραθαλάσσια μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.