«Άνοιγμα» Μηταράκη σε Κινέζους επενδυτές

«Άνοιγμα» Μηταράκη σε Κινέζους επενδυτές

Για μεγαλύτερη συμμετοχή της Κίνας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά κάλεσε από το Πεκίνο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Κάλεσμα για τη συμμετοχή τους στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έκανε στους Κινέζους επενδυτές, ο Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο,  διατυπώνοντας την άποψη ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα αυξήσει περισσότερο την αποτελεσματικότητα, θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και θα είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Κίνας και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του υφυπουργού στο Πεκίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο Πεκίνο, ο υφυπουργός πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων σε υπουργεία και επιχειρήσεις και ήταν ο κύριος ομιλητής στο Επενδυτικό Φόρουμ, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας σε συνεργασία με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC). Ο Ν. Μηταράκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, Τσανγκ Χσιαοτσιάνγκ και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη: Οι Κινέζοι «ρίχνουν» επιπλέον 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά

«Με τη δημιουργία του μηχανισμού αυτού, στοχεύουμε στη μετουσίωση του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για τη χώρα μας σε πράξη», δήλωσε ο Ν. Μηταράκης, ενώ έκανε λόγο για «ευκαιρίες που δημιουργούνται, τόσο για τις κινεζικές επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται τη χώρα μας ως βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, όσο και για τις ελληνικές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην τεράστια αυτή αγορά».

Κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας, Τσονγκ Σαν, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των αμοιβαίων επενδύσεων, στην προοπτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα και στην ανάγκη εγκαθίδρυσης απευθείας πτήσης Ελλάδας- Κίνας. Με τη σειρά του, ο Κινέζος υφυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κινέζικης πλευράς για αύξηση των εισαγωγών από την Ελλάδα (αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες) και για αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα, καθώς και για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα.

Επιπλέον, ο υφυπουργός χαρακτήρισε την Κίνα «φίλη χώρα» και «κορυφαίο εταίρο στον τομέα των επενδύσεων, σε δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα», ενώ προέτρεψε τους Κινέζους επιχειρηματίες και τους Κινέζους επισκέπτες της Ελλάδας να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Τέλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δυνατότητα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, καθώς και εισαγωγής ελληνικών προϊόντων υψηλής ποιότητας στην Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας για επενδύσεις

Ο Ν. Μηταράκης συναντήθηκε, επίσης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, αρμόδιο για σχέσεις με Ευρώπη, Γουάνγκ Τσάο και παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας τη βούληση της ελληνικής πλευράς για την αναβάθμιση των σινο- ευρωπαϊκών σχέσεων.

Ο υφυπουργός μεταβαίνει απόψε στη Γκουαγκζού, όπου θα έχει επαφές, αύριο, με την τοπική κυβέρνηση και με επιχειρηματικούς φορείς, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων από την πλουσιότερη περιφέρεια της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Στρατηγικοί πόλοι επενδύσεων τα ελληνικά λιμάνια