Ανοικτό αφήνει το SPD το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Μέρκελ

Ανοικτό αφήνει το SPD το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Μέρκελ

Σκληρό παζάρι προβλέπεται μεταξύ CDU-SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης - «Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη» δηλώνει ο Στάινμπρουκ.

«Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ερωτηθείς σχετικώς με τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Στάινμπρουκ είχε τονίσει ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της. Αναφερόμενος πάντως σήμερα στα ευρωπαϊκά ζητήματα που θα τεθούν υπό συζήτηση, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε ακόμη ότι το κόμμα του σκοπεύει να αυξήσει την πίεση που θα ασκήσει στην Άνγκελα Μέρκελ για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε την Μέρκελ «να πει τι θέλει για τη Γερμανία και ποιες πολιτικές θέλει να εφαρμόσει».

Ο Γκάμπριελ επιβεβαίωσε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και το αποτέλεσμα είναι ανοικτό», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι ανοικτοί σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ,πρόσθεσε, όμως, ότι το SPD δεν θα συμφωνήσει «αυτομάτως» σε όλα τα θέματα που άπτονται της νομής της εξουσίας, ούτε είναι «προδιαγεγραμμένο» πως θα σχηματιστεί κατ’ ανάγκη «μεγάλος συνασπισμός».

«Το SPD δεν θα σπεύσει να γίνει το επόμενο κόμμα το οποίο θα καταστραφεί συμμαχώντας με την Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ, υπαινισσόμενος την εκλογική αποτυχία του FDP που απέτυχε να φθάσει το όριο του 5% και να εκλέξει βουλευτές.

Νωρίτερα, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ήδη έχει έλθει σε επαφή με το SPD, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της νέας Μπούντεσταγκ. Ωστόσο, πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» με την Μέρκελ και το κόμμα αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση στην διαπραγμάτευση.

Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με τους συμμάχους του CDU, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), που απέρριψαν σήμερα την πιθανότητα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού με τη στήριξη των Πρασίνων. Ο ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε ότι στους κόλπους του CSU δεν υπάρχει «καμία προθυμία» για συνεργασία με τους Πράσινους.

Διαβάστε ακόμη: Ένας σχεδόν απόλυτος θρίαμβος