Ανωγειανός σημαίνει Φως

Ανωγειανός σημαίνει Φως

Έτσι πρέπει να γίνεται το "success story" στην Ελλάδα.

Πάρα πολύ κουβέντα έχει γίνει για την ανάπτυξη από πολλούς και για πολύ καιρό. Εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, νέο παραγωγικό μοντέλο, κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική κλπ. Κι όμως η λύση στο πρόβλημα «πως θα αναπτυχθεί η Ελλάδα» έχει δοθεί εδώ και χρόνια από ένα κεφαλοχώρι της Κρήτης. Τ´ Ανώγεια.

Τ´ Ανώγεια είναι ένα ορεινό χωριό του νομού Ρεθύμνης, καρφωμένο στον Ψηλορορείτη. Εκεί που το χιόνι ποτέ δε λιώνει, γιατί μέχρι να λιώσει το παλιό το νέο το πλακώνει. Έτσι λειτουργεί και η βαριά βιομηχανία του χωριού. Η παραγωγή μουσικής και μουσικών. Ενώ φεύγουν οι παλιοί, οι νέοι βγαίνουν δυνατοί. Στ´ Ανώγεια γεννήθηκαν ο Νίκος Ξυλούρης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Ψαραντώνης και πολλοί άλλοι που κατέστησαν τη μουσική παραγωγή όχι μόνο ως δίαυλο επικοινωνίας με την παράδοση της Κρήτης, αλλά κι ως επάγγελμα διαβίωσης του εαυτού τους και πολλών άλλων οικογενειών του χωριού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλά νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική και είναι βασική τους επαγγελματική επιλογή. Εκτός όμως από τη βαριά βιομηχανία υπάρχουν κι άλλα φωτεινά αξιοσημείωτα επιτυχιών στ´ Ανώγεια.

Ανωγειανοί ήταν από τους πρώτους ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες που έφτιαξαν το μύθο της Ελούντας, ενώ σήμερα εκτός από τον τουρισμό, επιχειρηματίες από τ´ Ανώγεια έχουν αναπτύξει με μεγάλη επιτυχία δραστηριότητες στην παραγωγή και εμπορία κρέατος, τυριού, μελιού και στις εφαρμογές αλουμινίου και δομικών υλικών. Το πέτρινο σχολείο του χωριού έχει βγάλει καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη επιχειρήσεων και πάνω από 50 βουλευτές και υπουργούς διαχρονικά.

Διαβάστε ακόμη: Στροφή τώρα στο επιχειρείν για την ελληνική οικονομία

Γιατί τ´ Ανώγεια;
Απλή, ρητή και ζωντανή απόδειξη ότι δε χρειάζεται κανένα κεντρικό σχέδιο. Όραμα, θέληση και πολύ δουλειά. Τίποτα άλλο.
Στην Ελλάδα της κρίσης, όχι οικονομικής αλλά ταυτότητας τ´ Ανώγεια είναι το φως. Άνθρωποι δημιουργικοί, περήφανοι μέσα από τα βουνά και τις πέτρες έκαναν πολλά και σε ιδιαίτερους τομείς. Ζουν από αυτά, δε κάνουν χόμπι.

Πολλοί θα πουν, «καλά δεν έχουν πάρει επιδοτήσεις»; Ναι και ακόμα υπάρχουν τεμπέληδες στα καφενεία. Αυτό όμως είναι και το μεγαλείο. Ότι τα νέα παιδιά ενώ έχουν μέσα στη ζωή τους και τον «εύκολο» δρόμο επιλέγουν τον δύσκολο. Να μάθουν ένα όργανο, να γράψουν μια μαντινάδα, να σπουδάσουν, να επιχειρήσουν, ν´ ασχοληθούν με την πολιτική βρε αδερφέ!

«Τ´ Ανώγεια” είναι η Ελλάδα του αύριο. Ελεύθερη επιλογή ζωής και δημιουργίας χωρίς κεντρικά σχέδια και κρατικές επιδοτήσεις. Έτσα ντρέτα σας το λέω, που λένε και στο χωριό.

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, δεν είναι το μόνο φωτεινό παράδειγμα στην Ελλάδα…

(Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συνιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και αρθρογράφος του Fortune).