Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη επένδυση σε logistic park στο Θριάσιο

Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλη επένδυση σε logistic park στο Θριάσιο
Âõôéïöüñá óôï äéõëéóôÞñéï ôïõ Áóðñïðýñãïõ ðåñéìÝíïõí íá öïñôþóïõí êáýóéìá, ÓÜââáôï 31 Éïõëßïõ 2010. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα 158,4 εκατ. ευρώ η επένδυση - Τα οφέλη για την οικονομία.

Παρέμβαση αντίστοιχη του Ελληνικού χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, επένδυση που θα ξεπεράσει τα 158 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή κατά την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης.

Ας σημειωθεί ότι -με βάση τη σύμβαση παραχώρησης- το εμπορευματικό κέντρο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, εμβαδού 588 στρεμμάτων περίπου. Το συγκρότημα θα διαθέτει μεταξύ άλλων 210 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων, 250 χιλιάδες παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά.

Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, πρόκειται για επένδυση κρίσιμη για το μέλλον του εμπορευματικού σιδηροδρόμου, καθώς η χώρα θα καταστεί ένα μεγάλο συγκοινωνιακό και εμπορευματικό hub για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και δημιουργώντας συνθήκες ευρωστίας και ανάπτυξης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ είχαν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, η σύμβαση παραχώρησης στην κοινοπραξία Goldair – ETBA θα έπρεπε να έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και μήνες. Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης «ο κίνδυνος που είχαμε λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην υπόθεση Θριάσιο ευρύτερα, ήταν να υποστούμε ως χώρα δημοσιονομική διόρθωση ύψους 100 εκατ. ευρώ». Γι΄αυτό ο παραχωρησιούχος έκανε δεκτές όλες τις προτεινόμενες τροποποιήσεις και έτσι η συμφωνία που έφτασε στη Βουλή είχε σημαντικές αλλαγές προς όφελος του κράτους.

Συνοψίζοντας τις αλλαγές που επέρχονται στη συμφωνία παραχώρησης, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε τα εξής:

-Διπλασιάζεται το εφάπαξ αντάλλαγμα από 10 σε 20 εκατ. ευρώ.

-Αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς το δημόσιο από 2,51% σε 5%, ενώ αυξάνεται και αντίστοιχα η ελάχιστη πληρωμή προς το δημόσιο από τα 350.000 ευρώ στα 700.000 ευρώ ετησίως.

-Μειώνεται η περίοδος παραχώρησης από τα 60 στα 37 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για ακόμα 3, ενώ παράλληλα παρέχεται δυνατότητα στον Παραχωρησιούχο, να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη σε τιμές αγοράς.

-Εισάγεται ένας μηχανισμός κατανομής των κερδών σε ποσοστό 50-50 για όλα τα κέρδη της παραχώρησης, όταν ο χρηματοοικονομικός δείκτης IRR υπερβεί το 9,09%.

Εκτιμάται ότι αυτές οι τροποποιήσεις εξασφαλίζουν την έναρξη της παραχώρησης σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και προς το συμφέρον του Δημοσίου.

Τα οφέλη για την οικονομία

Σχετικά με τα οφέλη για την οικονομία, σημειώνεται ότι η επένδυση ανέρχεται σε 158,4 εκατ. ευρώ, με το κατασκευαστικό κόστος να τοποθετείται κοντά στα 110 εκατ. ευρώ. Δημιουργούνται επίσης 3.000 νέες θέσεις εργασίας στο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κέντρο logistics στη χώρα. Ακόμη, εξαιρετικής σημασίας είναι οι σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές που θα κατασκευάσει ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το εμπορευματικό κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή. Έτσι, το έργο θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής σε συνδυασμό με μια σειρά από νέα έργα, με κυριότερο την κατασκευή του νέου κλάδου του προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από τα ‘Άνω Λιόσια, θα εξυπηρετεί μια σειρά από αστικές περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα και θα καταλήγει στα Μέγαρα. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τη Δυτική Αττική, που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, μαζί με την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη ως κέντρου logistics, δημιουργείται ένα ισχυρό δίπολο εισροής εμπορευμάτων στη χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση.