«Ανθίζει» η βιομηχανία των εξοπλιστικών

«Ανθίζει» η βιομηχανία των εξοπλιστικών

Ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν οι στρατιωτικές και εξοπλιστικές επενδύσεις το 2014.

Στο ποσό του 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ανήλθε το ύψος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2014 για στρατιωτικές και εξοπλιστικές επενδύσεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών.

Τις Ηνωμένες Πολιτείες- που συνεχίζουν να διατηρούν τα πρωτεία στις αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες- ακολουθούν χώρες τις Ασίας και της ευρύτερης περιοχής της Αυστραλ-ασίας, με τις δαπάνες τους να ξεπερνούν για πρώτη φορά κατά την μεταπολεμική περίοδο τις δαπάνες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Νότια Κορέα βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα, ενώ ραγδαία είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, οι χώρες της Μέσης Ανατολής αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 10,7%, διαμορφούμενες στα 197,6 δισεκατομμύρια δολάρια- ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης. Μεταξύ αυτών, πρώτη σε δαπάνες ανέρχεται η Σαουδική Αραβία, και ακολουθούν το Ισραήλ, το Ιράκ και το Ιράν.

Η Ρωσία αποτελεί επίσης μία χώρα που αυξάνει σταδιακά τις εξοπλιστικές της δαπάνες. Από το 2008 και μετά αυξάνει τις αμυντικές της επενδύσεις της κατά 10% κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δαπανάται για την αναβάθμιση του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού κατά 70% εντός της δεκαετίας.