Αντιμέτωπος με 10ετή φυλάκιση ο Όσκαρ Πιστόριους

Αντιμέτωπος με 10ετή φυλάκιση ο Όσκαρ Πιστόριους

Πρόταση για κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών υπέβαλε ο εισαγγελέας σε βάρος του Νοτιοαφρικανού Παραολυμπιονίκη - Την Τρίτη η οριστική απόφαση του δικαστηρίου.

«Η μικρότερη ποινή με την οποία η κοινωνία θα μείνει ικανοποιημένη θα είναι δέκα χρόνια κάθειρξη. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η αμέλεια απέχει οριακά από την πρόθεση. Τα δέκα χρόνια είναι το λιγότερο», δήλωσε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός εισαγγελέας Τζέρι Νελ, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του κατά τη σημερινή τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας από την οποία θα προκύψει η ποινή που θα επιβληθεί στον Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ τον περασμένο χρόνο.

«Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους γονείς της Στένκαμπ. Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε την κοινωνία. Η κοινωνία κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη», είπε ο Νελ.

Μετά την πρόταση επιβολής ποινής τουλάχιστον δεκαετούς κάθειρξης του εισαγγελέα, η Νοτιοαφρικανή δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα θα ανακοινώσει την απόφασή της την προσεχή Τρίτη.

Ο εισαγγελέας είπε ότι αν ο Πιστόριους καταδικαστεί σε κατ’ οίκον περιορισμό αντί σε φυλάκιση, αυτό θα του επιτρέψει να ζει σε ένα «πολυτελές σπίτι… εκτός αν επιθυμεί να προπονείται ή να πηγαίνει στην εκκλησία και είναι τόσο ευγενής ώστε να προσφέρει κοινωφελές έργο για δύο ώρες την εβδομάδα».

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, η Στένκαμπ «βρήκε φρικτό θάνατο χωρίς να μπορεί να διαφύγει από πουθενά, μέσα σε ένα μικρό χώρο», ενώ «τρεις σφαίρες διαπέρασαν το κορμί της», τόνισε και κατηγόρησε τον Πιστόριους ότι επιχείρησε να επηρεάσει τη δικαιοσύνη καταβάλλοντας κάθε μήνα, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, ένα χρηματικό ποσό ως βοήθεια στους γονείς της Στένκαμπ.

Από την πλευρά του, ο Μπάρι Ρουξ, ο συνήγορος του ακρωτηριασμένου από το γόνατο και κάτω και στα δύο πόδια αθλητή, ζήτησε να μην πάει φυλακή ο πελάτης του με το αιτιολογικό ότι ο Πιστόριους όταν πυροβόλησε την Στένκαμπ θεωρούσε ότι ένας διαρρήκτης απειλούσε τη ζωή τους (σ.σ. ο αθλητής έχει υποστηρίξει ότι πέρασε την Στένκαμπ, η οποία είχε κλειδωθεί στο μπάνιο του σπιτιού του, για διαρρήκτη και γι αυτό πυροβόλησε).

Επικαλέστηκε ακόμη το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είναι αρκετά νέος -27 ετών- και ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο. Ο Ρουξ υποστήριξε ακόμη ότι ο Πιστόριους ήταν «ευάλωτος και αγχωμένος» όταν προέβη στην πράξη του, αλλά στη συνέχεια «σταυρώθηκε» από τον εισαγγελέα, τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τα οποία τον παρουσίασαν ως έναν «ψυχρό δολοφόνο».

«Ο κατηγορούμενος έγινε θύμα», είπε ο Ρουξ και πρόσθεσε ότι δεν έχει ξαναδεί «πιο άδικη επίθεση» εναντίον κατηγορούμενου στη Νότιο Αφρική. Τόνισε ακόμη τη μεταμέλεια του πελάτη του για το «λάθος» του να σκοτώσει την Στένκαμπ. «Δεν έχω ξαναδεί τόσο συντετριμμένο κατηγορούμενο. Είναι διαλυμένος. Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτόν τον άνθρωπο», συνέχισε ο Ρουξ προσθέτοντας ότι ο Πιστόριους δεν έχει καν χρήματα για να καλύψει τα δικαστικά του έξοδα.

Ένας πιθανός εγκλεισμός του Πιστόριους σε νοσοκομειακό θάλαμο της φυλακής, θα τον εξέθετε σε ασθένειες, είπε ο Ρουξ, και πρόσθεσε ότι έχει ακούσει πως ο κατηγορούμενος έχει δεχτεί απειλές από κάποιους αρχηγούς συμμοριών μέσα στη φυλακή.

Η δικαστής Μασίπα αναμένεται να αποφασίσει την ποινή που θα του επιβληθεί, η οποία ενδέχεται να είναι από την επιβολή προστίμου ως 15ετή κάθειρξη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Μασίπα τον έκρινε ένοχο για φόνο εξ αμελείας και όχι εκ προμελέτης.

Η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κανέναν, αλλά λειτούργησε παράλογα και επιπόλαια, γνωρίζοντας ότι κάποιος βρίσκεται στο μπάνιο με περιορισμένο χώρο κινήσεων όταν πυροβόλησε.