«Απανωτοί οι λογαριασμοί στην Ελλάδα – Ώρα να τους πληρώσει»

«Απανωτοί οι λογαριασμοί στην Ελλάδα – Ώρα να τους πληρώσει»

Το CNBC αναφέρεται στις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας μας και τονίζει ότι οι ανησυχίες μεγαλώνουν.

«Οι ανησυχίες μεγαλώνουν για την Ελλάδα που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρέη της» αναφέρει το CNBC σε σημερινό του άρθρο για τη χώρα μας. «Παρά την τετράμηνη παράταση στο δανειακό πρόγραμμα, οι «λογαριασμοί» έρχονται ο ένας πάνω στον άλλο. Εκτός από τις πληρωμές 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει μόνο για το 2015 να αποπληρώσει 22,5 δισ. στους πιστωτές της» αναφέρει το πρακτορείο.

«Τα κρατικά έσοδα, με τα οποία η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τα δάνειά της, έχουν μειωθεί δραματικά από τον Ιανουάριο εν αναμονή νέας φορολογικής νομοθεσίας και οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα εκροής καταθέσεων, καθώς οι καταθέτες στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό φοβούμενοι ένα Grexit» σχολιάζει το CNBC στο δημοσίευμα του.

Ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, δήλωσε αυτή τη βδομάδα ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης είναι απαραίτητο. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο, αν εξετάσουμε τις αγορές, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα, εάν επιθυμεί να παραμείνει στο Ευρώ. Η κυβέρνηση μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικούς τρόπους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να συλλέξει τους φόρους, όμως οι αγορές έχουν ακούσει πολλές φορές το ίδιο τροπάρι.» ανέφερε στο CNBC ο David Schnautz, αναλυτής της Commerzbank.

Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση πιέζει για χρήματα που πιστεύει ότι της ανήκουν δικαιωματικά. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδεσμεύσει 1,9 δισ. των κερδών που έχει αποκομίσει από τόκους σε ελληνικά ομόλογα και τα οποία υποτίθεται ότι θα εκταμιεύονταν με την τελική αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης των δανείων δεν έχουν δοθεί στη χώρα. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πάντως ότι μία πρώτη εκταμίευση θα μπορούσε να γίνει ακόμα κι εντός του μηνός, αν η Ελλάδα επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που όμως απορρίπτουν προς το παρόν οι Γερμανοί.