Απαντήσεις στο «bendgate» από την Apple

REUTERS

Μόλις εννέα χρήστες ανέφεραν προβλήματα με το νέο iPhone 6Plus δήλωσε η εταιρεία που έδωσε εξηγήσεις και για τα προβλήματα με το iOS 8.

Δεν πρόλαβε να χαρεί την έκδοση της νέας συσκευής της η Apple καθώς το σκάνδαλο «bendgate», το ότι δηλαδή το νέο iPhone 6Plus φέρεται να λυγίζει, έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας.

Με ανακοίνωσή της, μετά την κατακραυγή στα social media και online forums από χρήστες που παραπονιούνταν ότι το νέο μοντέλο -το οποίο ήδη έχει πωλήσεις ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. σε μόλις τρεις ημέρες- εμφάνιζε εξωτερική παραμόρφωση μετά από μεταφορά της συσκευής στην τσέπη του παντελονιού, η Apple παραδέχτηκε ότι υπάρχει πιθανότητα το νέο «έξυπνο» κινητό της να λυγίσει, όμως τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «υπερβολικά σπάνια», σε συνθήκες κανονικής χρήσης.

Η αμερικανική εταιρεία ανέφερε ότι η ίδια δέχτηκε τέτοιες αναφορές από εννέα μόλις πελάτες της που είχαν αγοράσει το iPhone Plus – το μεγαλύτερο από τα δύο νέα μοντέλα iPhone. Eπεσήμανε ακόμη ότι το εξωτερικό περίβλημα του νέου smartphone της έχει κατασκευαστεί από ανοδιωμένο αλουμίνιο, που έχει υποστεί βαφή για πρόσθετη ενίσχυση. Επίσης, ανέφερε ότι η συσκευή διαθέτει μέρη από ανοξείδωτο ατσάλι και τιτάνιο, καθώς και «το πιο δυνατό γυαλί στην βιομηχανία smartphones», που προσθέτουν έξτρα αντοχή στις περιοχές εκείνες που είναι πιθανό να καταπονηθούν περισσότερο.

Η εταιρεία υπογράμμισε ότι επέλεξε υψηλής ποιότητας υλικά, ότι έδωσε μεγάλη προσοχή στην κατασκευή και ότι έκανε όλα τα αναγκαία τεστ κατά τον κύκλο ανάπτυξης του προϊόντος, έτσι ώστε το iPhone 6 και το iPhone 6 Ρlus «να πληρούν ή και να υπερκαλύπτουν όλες τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας για να αντέχουν στην καθημερινή πραγματική χρήση τους».

«Με φυσιολογική χρήση, ένα λύγισμα στο iPhone 6 είναι υπερβολικά σπάνιο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μετά από τις πρώτες έξι ημέρες πώλησης (του νέου μοντέλου), συνολικά εννέα πελάτες ήλθαν σε επαφή με την Apple για ένα λυγισμένο iPhone 6 Plus».

Ανάμεσα στα τεστ που έκανε η εταιρεία, προτού κυκλοφορήσει το νέο προϊόν, ήταν η «δοκιμασία του καθίσματος», κατά την οποία έλεγξε τις πιθανές συνέπειες, αν ο χρήστης κάθεται πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια, έχοντας τη συσκευή στην πίσω τσέπη του. Πραγματοποίησε επίσης τη «δοκιμασία του στριψίματος», για να διαπιστώσει τυχόν συνέπειες, αν ο χρήστης πιάσει τη συσκευή με τα χέρια του από τις δύο άκρες και προσπαθήσει να τη λυγίσει.

Η μετοχή της Apple δέχτηκε πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μόλις διέρρευσαν οι φήμες για το πιθανό λύγισμα του νέου μοντέλου της, αλλά και μετά από ένα άλλο πρόβλημα, λογισμικού και όχι υλικού.

Το πρόβλημα αφορά την πρόσφατη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματός της iOS 8.0.1, εξαιτίας της οποίας οι χρήστες iPhone 6 παραπονέθηκαν ότι η συσκευή τους δεν μπορούσε ούτε να κάνει, ούτε να δεχτεί κλήσεις. Η εταιρεία κυκλοφόρησε νέα αναβάθμιση του λογισμικού (η προηγούμενη αποσύρθηκε γρήγορα) για να διορθώσει το πρόβλημα.

Οι ανταγωνιστές της Apple, όπως επεσήμαναν οι αναλυτές, ασφαλώς δεν στεναχωρήθηκαν καθόλου, από τις αναποδιές που βρήκαν την αμερικανική εταιρεία. Μερικοί αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Apple κατάφερε πράγματι να κάνει ακόμη πιο λεπτά και μεγάλα τα νέα μοντέλα iPhone, όμως αυτό ίσως γυρνάει «μπούμερανγκ» σε μερικές περιπτώσεις. Άλλοι επεσήμαναν ότι ακόμη είναι νωρίς πάντως για να πει κανείς με σιγουριά πόσο συχνά τελικά μπορεί να συμβεί μια τέτοια παραμόρφωση της συσκευής.

Τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus κυκλοφόρησαν την περασμένη Παρασκευή στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και λίγες ακόμη χώρες. Θα διατίθενται σε πάνω από 20 ακόμη χώρες από σήμερα και σε άλλες 115 έως το τέλος του 2014.