Από αναβολή σε αναβολή η ψηφιακή σουηδική κορόνα λόγω δυνητικών προβλημάτων

Από αναβολή σε αναβολή η ψηφιακή σουηδική κορόνα λόγω δυνητικών προβλημάτων
Photo: pixabay.com

Aπό αναβολή σε αναβολή πάει η προσπάθεια των Σουηδών ώστε να τεθεί σε κυκλοφορία η ψηφιακή κορόνα, με την κεντρική τράπεζα να θεωρεί πως χρειάζεται χρόνος. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, η Riskbank δημοσίευσε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης ενός πιλοτικού έργου και, πλέον, μπαίνει στη δεύτερη φάση.

Όπως αναφέρει, ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο εξαφανίζονται τα μετρητά παρουσιάζει «δυνητικά προβλήματα» που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο ελέγχεται από μια κεντρική τράπεζα.

Το έργο είναι τεράστιο και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η παλαιότερη στον κόσμο, συνεχίζει να πηγαίνει προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμά της. «Η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες, οι οποίες όμως δεν έχουν δοκιμαστεί στον πραγματικό κόσμο, δηλαδή στην εκκαθάριση των πληρωμών στη λιανική ως προς την εμβέλειά τους και το επίπεδο ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία συνοδεύεται και από πόρισμα σχετικά με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος.

Αν και παλιότερα θεώρησε ότι μπορεί να προχωρήσει με την e-κορόνα έως το 2018, η Riksbank πλέον αναφέρει ότι το τρέχον πρότζεκτ δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ αφήνει περιθώριο για να συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι τα τέλη του 2026.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος της Riksbank που διαχειρίζεται το έργο από τη Στοκχόλμη Mithra Sundberg, εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να υπάρχουν επιτόκια. Εάν πρόκειται για αρνητικά επιτόκια, ο τελικός χρήστης μπορεί να διατηρήσει τα token, αλλά όχι ένα ξεχωριστό κλειδί που παρέχει πρόσβαση σε αυτά τα token.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα καθιστά σαφές ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά και ότι – αν προχωρήσει – πιθανότατα θα απαιτηθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.