Από τη Διαφήμιση, στο Story-telling!

To Story-telling έρχεται να πάρει τη θέση της παραδοσιακής γενιάς των διαφημιστών.

Η έλευση των Social Media έχει μεταβάλει σε σημαντικό βαθμό την Διαφήμιση.

Η παραδοσιακή γενιά των Διαφημιστών παραχωρεί τη θέση της στην νεότερη, η οποία χαρακτηρίζεται από την κλίση της στο Story-telling!

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, εμφανίσθηκε ο όρος “Word-of-mouth” Marketing. Ελληνιστί, η «καλή μαρτυρία» για μια συγκεκριμένη μάρκα.

Ο κορυφαίος Ακαδημαϊκός Φίλιπ Κότλερ μάλιστα, στο κλασικό βιβλίο του “Marketing Management”, το ενέταξε στην κατηγορία των σημαντικότερων σε βαθμό επιρροής «εργαλείο» όσον αφορά τους δυνητικούς καταναλωτές.

Πράγματι, τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεταβάλλει το “Word-of-mouth” Marketing μεταφέροντάς  το πλέον  σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών.

Ένας “Opinion-leader” δύναται να επηρεάσει πολλαπλάσιο πληθυσμό, γράφοντας θετικά για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που χρησιμοποιεί.

Παράλληλα, ολοένα και μεγαλύτερα Διαφημιστικά κονδύλια διατίθενται για την έμμεση προβολή μέσω περιεχομένου, ήτοι “Content Marketing”.

Το Content Marketing αποτελεί εξέλιξη των Publi, δηλαδή της έμμεσης αναφοράς σε προϊόντα και υπηρεσίες μέσω άρθρων, στα περιοδικά και τις εφημερίδες.

Αναμφίβολα, τα έμμεσα άρθρα/ παρουσιάσεις στο διαδίκτυο, εμπλουτίζονται με φωτογραφίες, βίντεο και φυσικά, την άμεση, αμφίδρομη σχέση με τον χρήστη.

Ο συνδυασμός αυτός, μαζί με την ικανότητα ενός καλογραμμένου κειμένου, -εξ ου και Story-telling, το οποίο δένει με το ύφος του site  και φυσικά τα ενδιαφέροντα του χρήστη θεωρείται άκρως αποτελεσματικός!

Αν και παραμένει δύσκολη η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των εν λόγω ενεργειών, εκτιμάται ότι επηρεάζουν και τονώνουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Δικαιολογημένα λοιπόν, ακούγεται ότι οι Διαφημιστές θα μετονομασθούν σύντομα σε Story-tellers!