Από τον «μαραθώνιο» ανάπτυξης στην πραγματική επιχείρηση

Από τον «μαραθώνιο» ανάπτυξης στην πραγματική επιχείρηση

Από τον hackathon στην οικονομία  - Η «βουτιά» της hopwave στο real business. 

Του Δημητρίου Πόγκα

Ο πρώτος hackathon – ένας «μαραθώνιος» ανάπτυξης μίας επιχειρηματικής ιδέας ή τεχνολογικού προϊόντος μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες – στην Ελλάδα διοργανώθηκε το 2008. Ήταν το πρώτο Startup Weekend Athens. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες και φορείς διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε μία τέτοια διαδικασία. Συνήθως, επιζητούν το ψηφιακό μετασχηματισμό των ίδιων ή την ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος.

Ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα είναι λίγες οι εταιρείες που προέκυψαν από ομάδες που συμμετείχαν σε hackathons. Καθώς αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι και οι συμμετέχοντες σε hackathons, θα ήταν χρήσιμο να δούμε πώς λειτουργεί η η μετάβαση από μία ιδέα και ένα πρωτότυπο στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού διαγωνισμού στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων και της πώλησης ενός προϊόντος.

Τη δική του «βουτιά» στην επιχειρηματικότητα εξιστορεί ο Γιώργος Πιλπιλίδης της hopwave, μίας startup στο χώρο του τουρισμού. Το ίδιο το προϊόν της hopwave και το «ταξίδι» της στο χώρο της επιχειρηματικότητας είναι άμεσα συνυφασμένα με τις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για μία εφαρμογή για smartphones, η οποία ενημερώνει Έλληνες και ξένους επισκέπτες των ελληνικών νησιών για διαθέσιμα πλοία αναψυχής και η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά στη διάρκεια ενός hackathon που διοργανώνεται σε ένα κρουαζιερόπλοιο που διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος.

Μαζί με τον συνδημιουργό Γιώργο Σιάτρα – προγραμματιστές και οι δύο – συναντήθηκαν στο CruiseInn τον Ιούνιο του 2015 και συμμετείχαν στην ομάδα που ανέπτυξε την πρωτόλεια ιδέα. Μετά το τέλος του hackathon τα υπόλοιπα μέλη αποχώρησαν, ενώ οι δυο τους βρήκαν υποστήριξη και χρηματοδότηση από φορείς και άλλους διαγωνισμούς, όπως το Blue Growth. Σήμερα η εφαρμογή στοχεύει στην ανάπτυξη του «island hopping» στα μικρά και μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδος. Παρέχει στους χρήστες της τη δυνατότητα να αναζητήσουν και να «κλείσουν» δρομολόγια και υπηρεσίες με σκάφη που μπορούν να τους μεταφέρουν σε κοντινά νησιά ή παραλίες και να απολαύσουν τις «κρυμμένες» ομορφιές των ελληνικών νησιών.

Δύο καλοκαίρια μετά το CruiseInn, φέτος θα είναι η πρώτη καλοκαιρινή σεζόν που το hopwave διατίθεται ολοκληρωμένο στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Οι δύο Γιώργηδες στοχεύουν στο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την κίνηση στην πλατφόρμα του hopwave, και να αποκομίσουν ακόμη περισσότερη γνώση σχετικά με την αγορά τους.

Με ποιες στόχους συμμετείχατε στο CruiseInn το 2015;

Συμμετείχαμε στο hackathon ως developers. Ψάχναμε την επόμενη προγραμματιστική πρόκληση και νέες ιδέες πάνω στις οποίες θα αναπτύσσαμε την επόμενή μας εφαρμογή. Μετά από πολλές αλλαγές στη σύσταση της ομάδας, καταλήξαμε να είμαστε οι υπεύθυνοι της πορείας της hopwave σε τομείς νέους και άγνωστους και στους δυο μας: το business development, τα οικονομικά, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις.

Ποια ήταν η διαδικασία ανάπτυξης του επιχειρηματικού μοντέλου και του προϊόντος μέσα στον hackathon;

Ο hackathon παρείχε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σύλληψης και σχεδιασμού μιας ιδέας. Το πρωτότυπο και το επιχειρηματικό σχέδιο είναι από τα βασικότερα πρώτα βήματα. Ορίζουν τις ανάγκες και τους στόχους για να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης. Το επιχειρηματικό μοντέλο ξεκίνησε κάπως διαφορετικά τότε, αλλά μας έδωσε ένα σκοπό. Το επιχειρηματικό σχέδιο ακόμα και σήμερα παραμένει «ζωντανό έγγραφο». Αλλάζει συνεχώς, καθώς ανακαλύπτουμε περισσότερο την αγορά. Επειδή τα hackathons τείνουν να είναι περισσότερο hands-on events, παρά θεωρητικά, ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου απαντήθηκε μέσα από την επαφή με τον τελικό πελάτη, τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες στα νησιά. Αυτό βοήθησε να παραμείνουμε σε μία hands-on προσέγγιση, κάτι που επιτάχυνε και τις διαδικασίες ανάπτυξης και μετατροπής της ιδέας σε πραγματική επιχείρηση.

Ποιες ήταν οι σχέσεις με τα μέλη της ομάδας μέσα στον hackathon;

Με τη συμμετοχή του κανείς σε ένα hackathon είναι ήδη προετοιμασμένος να βοηθήσει με τις δεξιότητές τους, αλλά και να μάθει περισσότερα σε τομείς που υστερεί. Οι σχέσεις είναι καλές ακόμα και αν κρύβουν εντάσεις, ή διαφωνίες. Η ομάδα είναι από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του στόχου. Αν οριστεί σωστά ο στόχος και αν αυτός είναι κοινός, τότε η ομάδα διαπρέπει. Εμείς ευτυχώς ορίσαμε σωστά τον στόχο και ήταν κοινός για όλα τα μέλη.

Πώς λάβατε την απόφαση να προχωρήσετε με το πρότζεκτ, μετά την τρίτη θέση που λάβατε στο hackathon;

Ήταν υποκειμενικό για τον καθένα με το τέλος του διαγωνισμού. Στον πραγματικό κόσμο οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επόμενα βήματα κάθε ομάδας είναι περισσότεροι από εκείνους στα πλαίσια του hackathon. Το αν θα προχωρούσε ο καθένας, το γιατί και μέχρι πού το ήξερε μόνο ο ίδιος. Αυτό που είχε σημασία εκείνη τη στιγμή είναι ότι η ομάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες του επόμενου βήματος που μας πίεζε, και αυτό ήταν η υλοποίηση του MVP (Ελάχιστο Βιώσιμο Προϊόν). Στην πορεία υπήρξαν αρκετές αλλαγές στην ομάδα, μιας και το hopwave απαιτούσε όλο και περισσότερο χρόνο και αφοσίωση.

Το προϊόν που ξεκινήσατε στον hackathon έμεινε ίδιο με το προϊόν στη συνέχεια της πορείας σας;

Στο hackathon σχεδιάστηκε όλη η βάση του επιχειρηματικού σχεδίου και έγινε το βασικό prototyping. Το προϊόν έκτοτε έχει αλλάξει δεκάδες φορές και αλλάζει ακόμα συνεχώς. Ο πυρήνας της ιδέας και το όραμα παραμένουν τα ίδια. Οι μέθοδοι υλοποίησης και τα συστατικά της εκτέλεσης αλλάζουν συνεχώς, ανάλογα με τις αντιδράσεις και την αντιμετώπιση που έχει το προϊόν από την αγορά και η εφαρμογή από τους τελικούς χρήστες.

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές προσδοκίες στη μετέπειτα πορεία σας;

Οι προσδοκίες μας ακόμη αυξάνονται, πράγμα καλό και παρηγορητικό σε μια πορεία αρκετά δύσκολη, αλλά και όμορφη. Σίγουρα δεν γνωρίζαμε καλά τι να περιμένουμε όταν ξεκινήσαμε, αλλά, παρά τα πολλαπλά εμπόδια, οι στιγμές χαράς και επιβεβαίωσης είναι όλο και περισσότερες.

Ήταν εύκολο να καταφέρετε να πουλήσετε το προϊόν σας;

Ακόμα είναι δύσκολο, πολλές φορές, να πουλήσουμε το προϊόν μας! Αυτό, όμως, είναι που μας κάνει να το εξελίσσουμε και να διορθώνουμε τα λάθη του. Κινούμαστε αυστηρά με lean προσεγγίσεις, ένα μοντέλο που προβλέπει πολλές δοκιμές, άρα και πολλά λάθη. Σίγουρα έχουμε δρόμο μέχρι να μπορέσουμε να πούμε με άνεση ότι ήταν εύκολο να πουλήσουμε το προϊόν μας!

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίσατε;

Εντοπίζαμε συνεχώς διαφορετικά εμπόδια που εύκολα ονομάζαμε ως «μεγαλύτερα». Πλέον νομίζω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι στην ανάπτυξη του προϊόντος είναι ότι έχουμε να ετοιμάσουμε πολλά tests και πολλά features για την καλοκαιρινή σεζόν, χωρίς να μπορούμε την υπόλοιπη τη χρονιά να κάνουμε πολλές δοκιμές σε πραγματικούς πελάτες. Η εποχικότητα, βέβαια, μας έχει βοηθήσει να αντιδρούμε γρήγορα σε ενδείξεις της αγοράς εντός της σεζόν και να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις ανάγκες, μαθαίνοντας από τυχόν λάθη μας.

Σε ποιο σημείο βρίσκεστε σήμερα;

Έχουμε υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των στόχων μας, για τα features της εφαρμογής, την κάλυψη της αγοράς και την κίνηση της πλατφόρμας. Εξυπηρετούμε 20 νησιά και ενισχύουμε συνεχώς το δίκτυο σε Σποράδες, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε αιτήματα με σημαντικούς ρυθμούς για συμμετοχή στην πλατφόρμα, και από ιδιοκτήτες καραβιών που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές και από ταξιδιωτικά γραφεία. Είμαστε έτοιμοι για την καλοκαιρινή σεζόν του 2017, όπου θα δείτε και αρκετές νέες δράσεις από τη hopwave,

Θα συμμετείχατε ξανά σε έναν hackathon;

Αν και ζούμε σε ένα hackathon καθημερινά αφότου ξεκίνησε το πραγματικό business, θα είναι χαρά μας να συμμετέχουμε σε κάποιο επόμενο hackathon. Πολλές φορές ακόμη και τώρα θέτουμε χρονικά πλαίσια και προκλήσεις εντός της hopwave, πολλές φορές ακόμη και για διασκέδαση! Η πρωταπριλιάτική μας φάρσα, το tinwave – συνδυασμός του tinder με το hopwave – αναπτύχθηκε σαν σε hackathon, αφού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε μία νύχτα. Όσο τρέχουμε το hopwave μπορώ να σκεφτώ να συμμετέχουμε σε κάποιο hackathon, είτε για κάποιο νέο προϊόν στον τομέα του travel tech σχετικό με το hopwave, είτε καθαρά για να περάσουμε καλά ή να κάνουμε ένα παραγωγικό διάλειμμα!

Πηγή: Disrupt Greece