Αποχαιρετούν το «ρευστό» οι Δανοί. Όλες οι πληρωμές θα γίνονται με πιστωτικές

Αποχαιρετούν το «ρευστό» οι Δανοί. Όλες οι πληρωμές θα γίνονται με πιστωτικές

Σημειώνεται ότι πριν 20 χρόνια οι Δανοί πλήρωναν κατά 80% τοις μετρητοίς, ενώ ήμερα είναι λιγότερο από 25%.

Στη Δανία οι τουρίστες πληρώνουν μετρητοίς ενώ οι ντόπιοι προτιμούν την πιστωτική κάρτα:

«Μια κοινωνία χωρίς ρευστό εξυπηρετεί τις τράπεζες», δηλώνουν οι επικριτές αυτής της πρακτικής καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνουν τα έξοδά τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο, τους περισσότερους Δανούς δεν φαίνεται να τους πειράζει καθόλου το ότι τράπεζες ξέρουν ανά πάσα στιγμή πότε αγόρασαν τι και πού. Για πολλούς, όπως για τον πλανόδιο πωλητή, η νέα κατάσταση στις καθημερινές συναλλαγές έχει όμως πολλά πλεονεκτήματα.

«Στο τέλος της μέρας ήταν προτιμότερο να μην έχει μαζί μου τόσο ρευστό. Ακόμα οι συναλλαγές μέσω τράπεζας είναι πιο ασφαλείς διότι μπορούν να κάνουν λιγότερα λάθη», λέει χαρακτηριστικά ο ένας πωλητής καντίνας.

Πληρωμές και μέσω κινητού τηλεφώνου

Τα μεγάλα καταστήματα έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών. Ορισμένες αλυσίδες έχουν προχωρήσει μάλιστα ένα βήμα ακόμα παραπέρα. Για παράδειγμα, μεγάλη αλυσίδα καλλυντικών μερικούς μήνες πριν εισήγαγε τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Σκανάρουμε τον κωδικό του προϊόντος και επιβεβαιώνουμε το ποσό. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Θέλουμε να απαλλαγούμε από το ρευστό», σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, ενώ προσέθεσε ότι η χρήση των μετρητών, τα μέτρα ασφαλείας, όλα αυτά κοστίζουν. Και για το λόγο αυτό η επιχείρηση επιθυμεί να εισαγάγει τις πληρωμές μέσω κινητών.

Aπό την πλευρά τους οι Δανοί καταναλωτές ανταποκρίνονται: Ήδη το ένα τρίτο πληρώνει μέσω εφαρμογής που χρησιμοποιείται περισσότερο ανάμεσα σε φίλους, οι οποίοι οφείλουν μεταξύ τους «αστεία» ποσά.

Επίσης πολύ διαδεδομένη είναι η χρήση των καρτών ακόμα και στις υπαίθριες αγορές με παλιά αντικείμενα. Παρ’ όλα αυτά, η νέα τάση δεν μπορεί πλέον να ανατραπεί. Πριν 20 χρόνια οι Δανοί πλήρωναν κατά 80% τοις μετρητοίς. Σήμερα είναι λιγότερο από 25%.

Δανέζικα μαγαζιά τα οποία δεν πουλάνε τρόφιμα θα μπορούσαν σύντομα να πάρουν μια ειδική άδεια και να πουλάνε μόνο με κάρτα. Ακόμα και ο ιδιοκτήτης της καντίνας στην παλιά πόλη σκέφτεται νε καθιερώσει πλέον αποκλειστικά την πληρωμή μέσω κινητών.