Απόφαση – σταθμός: Αποζημίωση 2 εκατ. λιρών της BNP Paribas σε υπάλληλο για έμφυλη διάκριση 

Απόφαση – σταθμός: Αποζημίωση 2 εκατ. λιρών της BNP Paribas σε υπάλληλο για έμφυλη διάκριση 
epa08986515 (FILE) - A general view of the logo outside a branch of French bank BNP Paribas in Paris, 14 September 2011 (reissued 04 February 2021). BNP Paribas is due to publish its 2020 full year results on 05 February 2021. EPA/IAN LANGSDON *** Local Caption *** 50023780 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H γαλλική τράπεζα δήλωσ: «Εμείς στην BNP Paribas καταλαβαίνουμε ότι δεν κάναμε το καθήκον μας απέναντι στην κυρία Μάκεν

Αποζημίωση ρεκόρ κέρδισε, έπειτα από πολύχρονη διαμάχη, πρώην υπάλληλος της BNP Paribas, αφού η βρετανική Δικαιοσύνη απεφάνθη πως το γαλλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προέβαινε σε διακρίσεις εις βάρος της λόγω φύλου…

Ο λόγος για τη Στέισι Μάκεν, που πρόκειται να εισπράξει 2 εκατομμύρια λίρες, διότι η BNP την πλήρωνε σημαντικά λιγότερα σε σχέση με άνδρες συναδέλφους της σε υποκατάστημα στο Λονδίνο, οι οποίοι, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, έκαναν την ίδια εργασία.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια σπάνια νίκη των γυναικών οι οποίες εργάζονται στο Σίτι του Λονδίνου, το οποίο στοιχειώνει μια επιδεινούμενη φαλλοκρατική αντίληψη. Δεδομένα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ανώτερους ρόλους ενώ πολλές που έχουν εγκαταλείψει τη βιομηχανία απευθύνουν κατηγορίες για έμφυλες διακρίσεις οι οποίες αποτυπώνονται στις αμοιβές. 

«Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα πω την ιστορία μου και οι άνθρωποι θα σοκαριστούν όταν μάθουν ποια εμπόδια πρέπει να υπερβούν οι γυναίκες για να αντιμετωπίζονται ως ίσες από τους άνδρες συναδέλφους τους», είπε η Μάκεν, συμπληρώνοντας: «Είναι καιρός αυτές οι μεγάλες εταιρείες να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον αποδεκτό να πληρώνονται περισσότερο οι άνδρες ή να γίνονται διακρίσεις με την καταβολή σε αυτούς υψηλότερων μπόνους χωρίς λόγο». 

Ο Macken εντάχθηκε στην BNP Paribas το 2013 στο τμήμα prime brokerage, το οποίο ασχολείται με hedge funds. Αργότερα ανακάλυψε ότι η αμοιβή της ήταν 25% μικρότερη από αυτή ενός άνδρα συναδέλφου σε αντίστοιχο ρόλο. Τρία χρόνια αργότερα, το χάσμα είχε διευρυνθεί στο 85%. Επίσης, εν ώρα εργασίας, δεχόταν απαξιωτικά σχόλια από άνδρες συναδέλφους της, οι οποίοι της άφηναν συχνά ένα καπέλο μάγισσας στο γραφείο της.

Η Macken αποφάσισε να στραφεί δικαστικά κατά της τράπεζας όταν ανακάλυψε το χάσμα στις αμοιβές, υποβάλλοντας αγωγή για διακρίσεις λόγω φύλου και θυματοποίηση».

Η Μάκεν, η οποία κέρδιζε περίπου 125.000 £ ετησίως, είχε ισχυριστεί ότι λάμβανε λιγότερα από τους άντρες συναδέλφους της σε μισθούς και μπόνους και ότι οι διευθυντές της της φέρθηκαν άδικα όταν παραπονέθηκε. 

Από τη μεριά της, η γαλλική τράπεζα δήλωσε: «Εμείς στην BNP Paribas καταλαβαίνουμε ότι δεν κάναμε το καθήκον μας απέναντι στην κυρία Μάκεν. Εξετάζουμε ενεργά την απόφαση του δικαστηρίου για να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι μας αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που τους αξίζει ανά πάσα στιγμή».