Απογοητευτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των ιταλικών τραπεζών

Απογοητευτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των ιταλικών τραπεζών

Τα αποτελέσματα των τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ιταλία αποκαλύπτουν το πόσο απέχει η χώρα από την ανάκαμψη.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγαλύτερων τραπεζών της Ιταλίας αποκαλύπτουν τις βαθιές πληγές που έχει υποστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, υπαινίσοντας το πόσο μακρύς είναι ο δρόμος της ανάκαμψης για τα ιταλικά ιδρύματα.

Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους. Πρόκειται για τον πρώτο γύρο αποτελεσμάτων μετά τη διάσωση της Banca Monte dei Paschi di Siena από την ιταλική κυβέρνηση το Δεκέμβριο.

Από την πλευρά τους, αναλυτές και τραπεζίτες χαιρέτισαν την κίνηση της κυβέρνησης ως «άλμα» για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρ’ όλα αυτά αρκετές ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να παλεύουν –και πιθανώς θα συνεχίσουν- με τα υψηλά κόστη και τα μειούμενα έσοδα.

«Είμαι αισιόδοξος (για την κίνηση της κυβέρνησης) ως λύση για το πρόβλημα των τραπεζών με τα κεφάλαια», τόνισε ο Alberto Nagel, διευθύνων σύμβουλος της Mediobanca. «Αλλά τα προβλήματα με την κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών θα παραμείνουν», πρόσθεσε.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχει μειωθεί η κερδοφορία είναι τα τεράστια ποσά σε κόκκινα δάνεια που βαραίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν παράλληλα τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, καθώς και το γεγονός ότι η Ιταλία βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της βιομηχανικής παραγωγής της, αναφέρει το MarketWatch.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς –περιλαμβανομένων και των πιο ισχυρών τραπεζών όπως η Mediobanca και η Intesa Sanpaolo- διαβρώθηκαν από έκτακτες συνδρομές σε funds διάσωσης με σκοπό να βοηθηθούν οι πιο αδύναμες τράπεζες, άλλη μια ένδειξη του πώς τα αποτελέσματα των ιταλικών τραπεζών εξακολουθούν να πιέζονται από την ευπάθεια ολόκληρου του συστήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη, η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας σε όρους περιουσιακών στοιχείων, εμφάνισε τεράστια ζημιά 13,6 δισ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό λόγω προβλέψεων δισεκατομμυρίων για απώλειες που συνδέονται με κακά δάνεια. Στο μεταξύ συνεχίζεται μια πώληση μετοχών 13 δισ. ευρώ που ξεκίνησε τη Δευτέρα προκειμένου να στηρίξει η τράπεζα τα οικονομικά της.

Για την πώληση αυτή εγγυάται μια δεξαμενή τραπεζών, που συμφώνησε να αγοράσει τυχόν μετοχές που δεν θα πωληθούν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου.

Επιπλέον, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Intesa, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι χωρίς τις έκτακτες συνδρομές στα κεφάλαια διάσωσης και χωρίς μια απομείωση, τα καθαρά της κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο θα ήταν 1,15 δισ. ευρώ αντί για 776 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη, η Monte dei Paschi ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 2,53 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς υπέστη πλήγμα από την μείωση στα καθαρά έσοδα και τις προμήθειες, αλλά και από προβλέψεις ύψους 2,46 δισ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια.

Η Mediobanca, πάντως, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κέρδη του δεύτερο τριμήνου του οικονομικού της έτους -τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016- σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 148 εκατ. ευρώ.