Άσαντ: «Δεν σκοπεύω να αποχωρήσω από την εξουσία»

Άσαντ: «Δεν σκοπεύω να αποχωρήσω από την εξουσία»

Αυτό φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ο πρόεδρος της Συρίας - Διαψεύδει τις δηλώσεις η συριακή προεδρία. 

Αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ , όπως το επιθυμούν οι αντιπολιτευόμενοι, την επομένη της απόφασης αυτών των τελευταίων να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη ΙΙ.

«Αν θέλαμε να παραδοθούμε, θα το είχαμε κάνει από την αρχή», δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του στη Δαμασκό με ρώσους κοινοβουλευτικούς, σε δηλώσεις του που μεταφράσθηκαν στα ρωσικά από το πρακτορείο Ιντερφάξ. «Είμαστε οι φρουροί της πατρίδας μας», πρόσθεσε. «Μόνον ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει ποιος πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές», δήλωσε επίσης.

Πάντως η συριακή προεδρία διέψευσε σήμερα δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ και σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει καμιά πρόθεση να εγκαταλείψει την εξουσία. «Αυτό που το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ δημοσιοποίησε ως επισημάνσεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι εσφαλμένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας.

Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος συνεδρίασε στην Κωνσταντινούπολη, αποδέχθηκε χθες, Σάββατο, έπειτα από εβδομάδες αμφιταλαντεύσεων και δυτικών και αραβικών πιέσεων, να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, η οποία αρχίζει την Τετάρτη, και η απόφασή του αυτή χαιρετίσθηκε από δυτικές χώρες.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο Άχμαντ Τζάρμπα, υπενθύμισε με έντονο τρόπο χθες στην Κωνσταντινούπολη πως οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν «μοναδικό στόχο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της επανάστασης (…) και πρώτα απ’ όλα να αφαιρεθούν από τον χασάπη (σ.σ.: τον Άσαντ) όλες οι εξουσίες του».

Διαβάστε σχετικά: Πλήρης συμμετοχών η «Γενεύη 2»