BBG: Η Ελλάδα προς έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. ευρώ, μετά την επενδυτική βαθμίδα

BBG: Η Ελλάδα προς έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. ευρώ, μετά την επενδυτική βαθμίδα
Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης μείωση του καθαρού χρέους το 2024.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα φαίνεται πως έχει ανοίξει την όρεξη της κυβέρνησης για εξόδους στις αγορές, με την Αθήνα να εξετάζει την έκδοση νέων ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων ύψους 8 έως 10 δισ. ευρώ για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2024. Οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, ανέφερε άτομο με γνώση του θέματος στο BBG.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επιπλέον πρόωρης αποπληρωμής των πακέτων διάσωσης από την εποχή των μνημονίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε περαιτέρω σχέδια, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η χώρα είχε αρκετά χρήματα για το χρέος, εάν δεν μπορούσε να βρει χρηματοδότηση από τις αγορές. Αυτό το μαξιλάρι θα είναι περίπου 30 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024 και θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Η Αθήνα σχεδιάζει επίσης μείωση του καθαρού χρέους το 2024, ανέφερε η πηγή του Bloomberg. Η Ελλάδα ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και σε υψηλά επίπεδα του 207% το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com