Bitcoin, η μεγάλη επιστροφή: Πάνω από τις 30.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022

Bitcoin, η μεγάλη επιστροφή: Πάνω από τις 30.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Το Bitcoin συνεχίζει το ράλι…

Πάνω από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων κινείται το Bitcoin (BTC) για πρώτη φορά από τις 10 Ιουνίου 2022, δεδομένου ότι οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα φαίνεται να παρέρχονται, με τους επενδυτές να γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 30.237 δολ, σημειώνοντας αύξηση 6,75% τις τελευταίες 24 ώρες. «Είναι σαφές ότι η αγορά προεξοφλεί επιβράδυνση της ανάπτυξης και ακολούθως χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατά τη διάρκεια του 2023», δήλωσε ο Richard Mico, και επικεφαλής νομικός διευθυντής της Banxa. «Προς απόδειξη αυτού, απλά κοιτάξτε την αγορά ομολόγων» προσέθεσε.

Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, αξίζει να αναφέρει κανείς πως η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου έχει κατέλθει του 4%, έναντι άνω του 5% που βρισκόταν στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι traders μετέβαλαν τις προσδοκίες τους για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed.  «Πιθανότατα θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά ως αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Mico. «Σε αυτό το πλαίσιο, το Bitcoin ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023, παρότι συνήθως είναι το asset που ανταποκρίνεται πιο γρήγορα και βίαια σε αυτού του είδους τις νομισματικές αλλαγές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως το Bitcoin ξεπέρασε τελευταία φορά τις 30.000 δολ. στις 10 Ιουνίου 2022. Επισημαίνεται πως από τα χαμηλά των 16.600 δολ. όπου είχε υποχωρήσει έχει αυξηθεί περίπου 80% σε ετήσια βάση.

Οικοσύστημα

Τα κρυπτονομίσματα σημειώνουν συνεχή αύξηση από τον περασμένο Ιανουάριο εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, λαμβάνοντας ώθηση και από την τραπεζική κρίση που χτύπησε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα… Ο χρυσός έχει επίσης εκτιναχθεί πρόσφατα, ξεπερνώντας τις 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από το 2020.

«Το BTC θεωρείται πλέον ένα αξιόπιστο απόθεμα αξίας που δεν έχει τα προβλήματα που δεν ενέχει τα προβλήματα των τραπεζών. Το BTC αρχίζει πλέον να γίνεται αντιληπτό ως περιουσιακό στοιχείο με κίνδυνο» αναφέρει ο Mico.

Επίσης, η αποδολαριοποίηση γίνεται όλο και περισσότερο μέρος του κυρίαρχου αφηγήματος, γεγονός που επιταχύνει περαιτέρω την υιοθέτηση του BTC. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο CoinDesk, ο Bob Ras, συνιδρυτής της Sologenic, ενός δικτύου που τροφοδοτείται από blockchain για την αξιοποίηση τίτλων, σημείωσε ότι το bitcoin έχει πλέον αποσυνδεθεί από τις μετοχές και δείχνει «αυξανόμενη απήχηση ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές».

«Εν μέσω της αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας, των τρεμάμενων τραπεζικών συστημάτων και των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, το Bitcoin έχει αναδειχθεί ως το αξιόπιστο καταφύγιο που πολλοί περίμεναν. Αυτή η κρίσιμη συγκυρία σηματοδοτεί μια κομβική πρόοδο για τον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: