Bloomberg: Έτσι θα διατηρηθούν ζωντανές οι ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: Έτσι θα διατηρηθούν ζωντανές οι ελληνικές τράπεζες

«Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων η Ελλάδα».

Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών συνιστά τη μοναδική λύση στον τερματισμό της αιμορραγίας του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει το Bloomberg. Όπως εξηγεί το δημοσίευμα του πρακτορείου, μία νέα εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να ωθήσει την κυβέρνηση στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, όπως ακριβώς συνέβη στην Κύπρο το 2013.

Ένα τέτοιο σενάριο θα δώσει πρόσθετο χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να διαπραγματευτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών συνιστά τη μοναδική λύση στον τερματισμό της αιμορραγίας του τραπεζικού συστήματος» εξηγεί χαρακτηριστικά ο Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies.

Στο σενάριο αυτό είχε αναφερθεί και η Eurasia Group, εταιρεία παροχής συμβουλών πολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με την εταιρεία η Ελλάδα ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με μια πιστωτική κρίση στις επόμενες εβδομάδες, καθώς οδηγείται σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους πιστωτές, κάτι που όπως επισημαίνει, μπορεί να επιβάλει σύντομα περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Το Eurasia Group εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης μετά από το τελεσίγραφο της 28ης Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα κεφάλαια διάσωσης μέχρι να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες θα «πιεστούν» καθώς πρέπει να στηριχτούν στην ακριβή χρηματοδότηση του ELA και μπορεί να έλθουν αντιμέτωπες με συνεχιζόμενες εκροές κεφαλαίων.

«Κατά 60%, το σενάριό μας υποδηλώνει πως έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Χωρίς να υπάρχει στήριξη από πρόγραμμα διάσωσης, με την πιο ακριβή χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA και τις σαφείς διαφορές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστεί χρόνος για να επιλυθούν, ο κίνδυνος των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών δυσκολιών θα αυξηθεί», επισημαίνει το Eurasia Group.

Πάντως χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο.

Οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 μμ και, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα και ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.