Χαμηλές προσδοκίες για «ανάσα» ρευστότητας από την ΕΚΤ

Χαμηλές προσδοκίες για «ανάσα» ρευστότητας από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – Τα δεδομένα για την Ελλάδα.

Συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Λευκωσία και οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο αυτής παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης , το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης αναμένεται να προχωρήσει στην αγορά κρατικών και μη ομολόγων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, σε ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της σε θέματα που θα τεθούν στο περιθώριο των συζητήσεων για το ευρωπαϊκό QE, με κυριότερο εξ’ αυτών το ζήτημα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συμμετέχει στην συνεδρίαση, καθώς η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα.

Η Αθήνα ελπίζει σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει η ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου, αυξάνοντας μάλιστα το ύψος του ποσού που δύναται να αντληθεί στα 68,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα την ώρα που η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA διαμορφώθηκε στα 87,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Ανάσα» ρευστότητας για την χώρα μας θα μπορούσε να έρθει και μέσω της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο λόγω των κανονισμών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, οι προσπάθειες του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη στοχεύουν στην επαναφορά των ελληνικών τραπεζών στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης , με την επαναφορά εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων. Μία ενδεχόμενη απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησής τους.