Χαμός στις αγορές για το ομόλογο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο

Χαμός στις αγορές για το ομόλογο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο
Η έξοδος της Aramco στις αγορές συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από 85 δισ. δολάρια ήταν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι προσφορές των επενδυτών για το ομόλογο που θα εκδώσει η Saudi Aramco, δείχνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την τάση της αγοράς απέναντι στον πετρελαϊκό γίγαντα.

Η Aramco αναμενόταν να συγκεντρώσει κεφάλαια περί τα 10 δισ. δολάρια από την έκδοση που θα τιμολογηθεί εντός της ημέρας και που θεωρείται ως δείκτης για δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην επερχόμενη Αρχική Δημόσια Προσφορά της εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας.

Τα ομόλογα της Aramco προσέλκυαν το ενδιαφέρον μιας ευρείας γκάμας επενδυτών καθώς τα τεράστια κέρδη της τοποθετεί το αξιόχρεό της στην ίδια κατηγορία με αυτή ανεξάρτητων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η Exxon Mobil και η Shell.

H ίδια η Aramco, ωστόσο, ανέφερε ότι η έκδοση ομολόγων δεν συνδέεται με την απόκτηση της Saudi Basic Industries Corp έναντι 69,1 δισ. δολ. και πολλοί τη θεωρούν ως μια άσκηση δημιουργίας στενότερων δεσμών με διεθνείς επενδυτές ενόψει και της σχεδιαζόμενης ΙΡΟ που αρχικά προγραμματίστηκε να γίνει το 2018 και τελικά αναβλήθηκε για το 2021.