Credit Suisse: Οι χρυσές εποχές για μετοχές και ομόλογα παρήλθαν ανεπιστρεπτί

Credit Suisse: Οι χρυσές εποχές για μετοχές και ομόλογα παρήλθαν ανεπιστρεπτί
epa05226675 (FILE) A file photograph showing the logo at the entrance of the Swiss bank Credit Suisse in Zurich, Switzerland, 17 November 2011. Reports on 23 March 2016 state that Credit Suisse Group is stepping up cost cuts including eliminating 2,000 jobs at its Global Markets business to better weather challenging market conditions. EPA/STEFFEN SCHMIDT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μετοχές αναμένεται να… υποφέρουν εάν και όταν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, ενώ η μείωση του πληθωρισμού συνήθως ενισχύει τη γοητεία των ομολόγων, λέει η Credit Suisse

Το περασμένο έτος ήταν το χειρότερο για τις αγορές ομολόγων και σηματοδότησε το τέλος μιας «χρυσής εποχής» τεσσάρων δεκαετιών, η οποία είναι απίθανο να επαναληφθεί. 

Η παγκόσμια αγορά χρέους έγραψε απώλειες 31% το 2022 – τις χειρότερες από το 1900, έγραψαν ο Δρ Mike Staunton και οι καθηγητές Elroy Dimson και Paul Marsh στην έρευνα Global Investment Returns της Credit Suisse. 

Τα βρετανικά ομόλογα πήγαν ακόμη χειρότερα, με απόδοση -39%. Αυτές οι ζημίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αξιόπιστες ροές που παρουσίαζαν οι τίτλοι χρέους μεταξύ 1982 και 2021, όταν ο παγκόσμιος δείκτης ομολόγων παρείχε πραγματική απόδοση σε επίπεδο έτους 6,3%, ανέφεραν οι συγγραφείς. 

«Για τους επενδυτές που είχαν συνηθίσει σε υψηλές αποδόσεις και έβλεπαν τα ομόλογα ως ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο οι αποδόσεις [2022] ήταν πραγματικά συγκλονιστικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα ομόλογα που βίωσαν ένα τρομερό 2022. Οι μετοχές, επίσης, σημείωσαν απότομο sell off καθώς ο υψηλός πληθωρισμός ανάγκασε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, μειώνοντας τη γοητεία των πιο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων και τερματίζοντας μια ανοδική πορεία στην αγορά που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Οι μετοχές και τα ομόλογα συνήθως δεν κινούνται παράλληλα. Ενώ οι μετοχές τείνουν να είναι ασταθείς, οι αποδόσεις των ομολόγων τα τελευταία 40 χρόνια, εξαιρουμένου του 2022, έχουν αποδειχθεί σχετικά σταθερές και αποτελούν αντιστάθμιση έναντι της πτώσης των μετοχών. 

Οι επενδυτές που ελπίζουν να μετριάσουν τον κίνδυνο αγοράς έχουν εκμεταλλευτεί εδώ και καιρό την αρνητική συσχέτιση μεταξύ των δύο, χρησιμοποιώντας το 60% των κεφαλαίων τους σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα. Το αν αυτή η στρατηγική θα αποδώσει ξανά καρπούς το 2023 μετά την περυσινή κατάρρευση είναι θέμα συζήτησης. 

Οι μετοχές αναμένεται να… υποφέρουν εάν και όταν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, ενώ η μείωση του πληθωρισμού συνήθως ενισχύει τη γοητεία των ομολόγων. 

Ωστόσο, το 58% των θεσμικών επενδυτών που ερωτήθηκαν από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Amundi και τη συμβουλευτική εταιρεία Create Research τον Ιανουάριο δήλωσε ότι το μοτίβο του 2022 θα παραμείνει και φέτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη και αν τα ομόλογα ανακτήσουν τον ρόλο τους ως μαξιλαράκι έναντι των απωλειών στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βασίζονται σε αποδόσεις που μοιάζουν με μετοχές από σταθερό εισόδημα, είπαν οι Staunton, Marsh και Dimson. «Οι χρυσές εποχές, εξ ορισμού, αποτελούν εξαιρέσεις. Για να κατανοήσουμε τον κίνδυνο και την απόδοση στις κεφαλαιαγορές, πρέπει να εξετάσουμε περιόδους πολύ μεγαλύτερες από 20 ή και 40 χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ: