«Δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες»

«Δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες»
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την προσφυγική κρίση έθεσε ο πρωθυπουργός στην άτυπη σύνοδο.

Με κεντρική θέση ότι «δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες», ο Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, έθεσε συνολικά το ζήτημα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να αφορά συνολικά και δεσμευτικά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Στην άτυπη σύνοδο, όπου «έγινε μια ειλικρινής και ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, o κ. Τσίπρας επισήμανε ότι:

-Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή να αυξηθεί και να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα απορροφά η κάθε χώρα ανάλογα με τις αντικειμενικές καταστάσεις.

-Ότι και οι 28 χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη

-Ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα είναι δεσμευτικό.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τους φράχτες στα σύνορα, το πνεύμα της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες. Η ελληνική πλευρά υιοθετεί την άποψη και της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους, διότι όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα στηθούν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.

Σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος που είπε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί εκεί και ήταν ο πρώτος που έβαλε στο τραπέζι να ξεκινήσει η συζήτηση και η προσπάθεια συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κινήθηκε στην κατεύθυνση, ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει χρήματα για να μπορέσει να ενισχύει τους μηχανισμούς της, όμως αυτό συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση να ανακοπούν τα ρεύματα προς το Αιγαίο.

Επιπλέον, ότι θα πρέπει να φτιαχτούν κέντρα υποδοχής στην Τουρκία, κάτι που όμως συνδέεται άμεσα με το να λειτουργήσει από εκεί μηχανισμός επανεγκατάστασης. Δηλαδή να φτιαχτούν hotspots και να γίνεται ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς πρέπει η ΕΕ να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ουσιαστικά ως μονόδρομο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης την αδήριτη αναγκαιότητα για συνεννόηση με την Τουρκία και σημείωσε ως θετικό τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία έως το τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι επαφές που θα έχει εκεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ως μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης αυτής της κρίσης να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη.

«Η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία»

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όσον αφορά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα συνεννόησης με την Τουρκία, αυτή την πρόταση την είχα θέσει σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής από τον προηγούμενο Απρίλιο, την ανάγκη συνόδου ξεχωριστής με την Τουρκία, αλλά και προσπάθειας συνεννόησης και διαλόγου με τις τουρκικές αρχές». «Είναι θετικό λοιπόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ότι σήμερα πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις και θα υπάρξει, έχει ήδη ξεκινήσει, μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει πιστεύουμε και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο με την Τουρκία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη στρατηγική, εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ερντογάν». Υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές -ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα, πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης, δεν μπορεί να διαχειριστεί-, και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά και ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hotspots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της συνεννόησης μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά»

Σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση της βίζας που ζητά η Τουρκία (σ.σ.για την οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφραστεί θετικά), συνδέεται εκ των πραγμάτων με το να γίνει συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως να γίνει σε συμφωνημένο πλαίσιο με βάση τα ήδη δεδομένα της συμφωνίας, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θέση της Κύπρου.

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ζ.Κ. Γιούνκερ-Μ. Σουλτς

Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.