ΔΕΘ: Οι φράσεις Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα που έγραψαν ιστορία

ΔΕΘ: Οι φράσεις Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα που έγραψαν ιστορία

Από το «Λεφτά υπάρχουν» στο «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» και τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. 

Η ΔΕΘ, ξεκίνησε ως έκθεση με εμπορικό χαρακτήρα και οικονομικό ενδιαφέρον με την πόλη της Θεσσαλονίκης να υποδέχεται τον επιχειρηματικό κόσμο και να σφύζει από ζωή. Πάντα είχε όμως και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς εκεί η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συνηθίζουν να δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Οι πολιτικοί αρχηγοί προχωρούν σε συνεντεύξεις τύπου και ομιλίες, ενώ δεν λείπουν οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες.

Αυτό το “γιορτινό” κλίμα, άρχισαν να επισκιάζουν πριν από λίγα χρόνια τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και στη χώρα μας. Με αφορμή την 81η ΔΕΘ που θα ανοίξει τις πόρτες της σε λίγες ημέρες, θυμηθήκαμε χαρακτηριστικές φράσεις πολιτικών αρχηγών που έγραψαν ιστορία στις πρόσφατες Εκθέσεις.

 2009: Κώστας Καραμανλής -«Η οικονομία της χώρας είναι θωρακισμένη»

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να το επαναλάβω: Ήταν λάθος μου, δικό μου λάθος. Έκανα λάθος πέρσι και υποτίμησα το θέμα», απάντησε στην προεκλογική συνέντευξη της ΔΕΘ του 2009 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Στην ίδια ομιλία, υποστήριξε ότι η «θωρακισμένη οικονομία» δεν θα υποστεί τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Παρ’ όλα αυτά από το βήμα της ΔΕΘ ο πρώην πρωθυπουργός εξήγγειλε πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα συντάξεων και μισθών και περικοπές σε δαπάνες, γεγονός ασυνήθιστο…μέχρι τότε για παρουσία πολιτικών στη ΔΕΘ. Στις εκλογές που ακολούθησαν, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν και ο Κώστας Καραμανλής αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική σκηνή.

2009: Γιώργος Παπανδρέου – «Λεφτά υπάρχουν»

Ήταν η ΔΕΘ του 2010, όταν ο  Γιώργος Παπανδρέου είχε πει την ατάκα που έμελλε να γράψει ιστορία… «Λεφτά υπάρχουν» συμπληρώνοντας ότι «το θέμα είναι πού πάνε; Aν πάνε στην αδιαφάνεια, αν πάνε στη φοροδιαφυγή, αν πάνε στη σπατάλη, βεβαίως δεν θα έχουμε να δώσουμε. Βεβαίως θα πληρώνουν οι πολλοί τους φόρους, ενώ οι λίγοι θα φοροδιαφεύγουν και θα έχουν τεράστιο πλούτο». Στην ιστορία έμεινε μόνο το πρώτο μέρος της φράσης του «Λεφτά υπάρχουν», που αποτέλεσε πηγή παρερμηνειών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτή την ομιλία. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν και ήταν ο πολιτικός που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο για την Ελλάδα.

2013: Αντώνης Σαμαράς – «Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα»

Σεπτέμβρης του 2013. Τότε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έλεγε «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η οικονομία της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, γυρίζει σελίδα» και τόνιζε χαρακτηριστικά  ότι σε αυτή τη νέα σελίδα, δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα. «Πάμε δηλαδή καλύτερα από το στόχο που είχε τεθεί. Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα πέρα απ’ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη». Στο μεταξύ, λίγους μήνες πριν, τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει ανοιχτά «Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, από το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε». Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε γίνει ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου – Κουβέλη η οποία προχώρησε σε ψήφιση και εφαρμογή του δευτέρου μνημονίου.

2014: Αλέξης Τσίπρας – «Ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, 300.000 νέες θέσεις εργασίας» 

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο το κόμμα του «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης», λέγοντας ότι είναι «συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο». Περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα (13ος μισθός), μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας (κατάργηση ΕΝΦΙΑ), άμεση επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας (επαναφορά του κατώτατου μισθού, πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας) και παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους («Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»).