Διεθνής επιχείρηση σύλληψης των «Λύκων της Wall Street»

Διεθνής επιχείρηση σύλληψης των «Λύκων της Wall Street»

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ανυποψίαστα θύματα σε τέσσερις χώρες, πείθοντάς τα να πραγματοποιούν επενδύσεις δίχως αξία.

Περισσότερα από εκατό άτομα που συμμετείχαν σε διεθνή σπείρα που εφάρμοζε τακτικές ξεπλύματος χρήματος και πραγματοποιούσε απάτες, παρόμοιες με αυτές της ομάδας του Τζόναθαν Μπέλφορντ στην κινηματογραφική ταινία «Ο Λύκος της Wall Street», συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές σε Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Σερβία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι συλληφθέντες έβγαζαν εκατομμύρια πουλώντας επενδύσεις δίχως αξία σε ανυποψίαστα θύματα, συνήθως ηλικιωμένους. Η αστυνομία κατάσχεσε σημαντικό αριθμό πανάκριβων αυτοκινήτων, μεταξύ αυτών Aston Martin και Ferrari, καθώς και ρούχα πολυτελών οίκων μόδας, ρολόγια, αλλά και ρευστό αξίας άνω των 836.000 δολαρίων.

Οι αρχές έχουν λάβει καταγγελίες από 850 θύματα μόνο στη Μεγάλη Βρετανία ως τώρα, πολλοί εκ των οποίων δηλώνουν πως έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπερνά τις χιλιάδες.

Διαβάστε ακόμη: Ο «Λύκος» της Wall Street

Η συντονισμένη διεθνής έρευνα των αστυνομικών αρχών ξεκίνησε το 2012 και εστιάστηκε στα λεγόμενα «boiler-rooms» («δωμάτια μπόιλερ»), από όπου οι απατεώνες καλούσαν σε σπίτια και εφαρμόζοντας τακτικές υψηλής πίεσης, κατάφερναν να πείθουν τους ανυποψίαστους πολίτες να επενδύουν σε άχρηστους τίτλους.

Στα πλαίσια της επιχείρησης οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να διακόψουν τη λειτουργία 14 τέτοιων «boiler-rooms» σε Ισπανία, Μεγ. Βρετανία και Σερβία. Ο διοικητής της Αστυνομίας του Λονδίνου, Στηβ Χεντ, αποκάλεσε την επιχείρηση αυτή «την πιο σημαντική μας έρευνα ως τώρα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ομάδες των απατεώνων κατάφερναν να προσεκύσουν ανέργους σε αναζήτηση εργασίας και να τους πείσουν να εργαστούν στα «boiler-rooms», προσφέροντάς τους δουλειά ως πωλητές με παχυλό μισθό στο εξωτερικό, η οποία στην πορεία αποδεικνυόταν πως δεν ήταν τίποτα άλλο από τηλεφωνητές σε τηλεφωνικά κέντρα, από τα οποία καλούσαν για να πείσουν τα θύματά τους να επενδύσουν σε χαμηλής αξίας τίτλους.

Η πρακτική αυτή αποτυπώνεται στην ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» που βγήκε πριν από μερικούς μήνες στον κινηματογράφο, στην οποία βλέπουμε τον πρώην επενδυτή Τζόναθαν Μπέλφορντ -τον οποίο υποδύεται ο Λεονάρντο ντι Κάπριο- να στήνει τη δεκαετία του ’90 μία ομάδα που πραγματοποιεί τέτοιου είδους πωλήσεις, κλέβοντας στην ουσία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από ανυποψίαστους πολίτες. Για τις ενέργειές του αυτές ο Μπέλφορντ καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση το 2003, ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει στα θύματά του περισσότερα από 110 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Υποκλοπές χρηστών της Yahoo από μυστικές υπηρεσίες