Διεύρευνση ζημιών και πτώση τζίρου για την hellas online στο α’ τρίμηνο

Διεύρευνση ζημιών και πτώση τζίρου για την hellas online στο α’ τρίμηνο

Ζημίες προ φόρων ύψους 2,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,3 εκατ. ευρώ και μείωση κύκλου εργασιών κατά 9,1% στα 49,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε HOL.

Στα 49,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα της Hellas online στο πρώτο τρίμηνο του 2015 από 54,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, μειωμένα κατά 9,1%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μείωση στα έσοδα αποδίδεται τόσο στη μείωση του μέσου εσόδου ανά πελάτη στις υπηρεσίες λιανικής και εταιρικών πελατών, απόρροια του έντονου ανταγωνισμού τιμών που επικρατεί στην αγορά, όσο και στη μείωση των τελών τερματισμού στα σταθερά δίκτυα.

Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) της εταιρείας ανήλθαν σε ζημία ύψους 2,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 1,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2014.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 10,8 εκατ. ευρώ από 13,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μεταβολή αυτή είναι συνέπεια κυρίως της πτώσης του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή, η οποία έχει μερικώς αντισταθμιστεί από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Τα κόστη των αποσβέσεων ανήλθαν σε 11,4 εκατ. ευρώ από 11,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρουσιάζοντας μείωση 0,2 εκατ. ευρώ (1,4%).

Στο πρώτο τρίμηνο του 2015, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 3,4 εκατ. ευρώ (εκροή) έναντι 1 εκατ. ευρώ (εισροή) την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο καθαρός δανεισμός του πρώτου τριμήνου του 2015 διαμορφώθηκε σε 191,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 35,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 ο όμιλος προχώρησε σε αναχρηματοδότηση των δανειακών του υποχρεώσεων μέσω νέας σύμβασης ανοικτού δανείου, διετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ με την Vodafone Investments Luxembourg SARL (εταιρεία του Vodafone Group).

Η συνολική LLU πελατειακή βάση της εταιρείας στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 ανήλθε σε 561.228 πελάτες, αύξηση 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και το εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς στο 27,5%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Hellas online, παρά το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε πρώτη στις νέες συνδέσεις LLU αποσπώντας το 56%.

Οι επενδύσεις της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν στα 8,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το επενδυτικό πλάνο επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη του οπτικού δικτύου, τη βελτιστοποίηση των τεχνολογικών συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών, τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση της διασύνδεσης με το εξωτερικό και της συνολικής χωρητικότητας, καθώς και των υπηρεσιών hol cloud.

Σημειώνεται ότι το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της hellas online εκτείνεται σε πάνω από 5.300 χιλιόμετρα πανελλαδικά, παρέχοντας πρόσβαση σε 75% των γραμμών του ΟΤΕ με 386 συνεγκαταστάσεις σε κόμβους του ΟΤΕ.