Δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης υποδεικνύει ο Λέανδρος Ρακιντζής

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη οφειλών, τη μετακίνηση επίορκων υπαλλήλων και την απονομή δικαιοσύνης κάνει λόγο ο Γεν. Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Σοβαρές διαπιστώσεις για τη δυσλειτουργία του ελληνικού Δημοσίου που οφείλεται σε καθυστερήσεις και αδυναμίες σε σημαντικούς τομείς της διοίκησης, έκανε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνεια της Βουλής ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Αναφερόμενος στους ρυθμούς απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί μόλις 200!«Άκουσα διάφορα τρελά νούμερα για 7.000 επίορκους υπαλλήλους, αλλά οι εισαγγελικές Αρχές έχουν στείλει στο γραφείο μου περίπου 2.500 ποινικές υποθέσεις, οι οποίες δεν αφορούν 2.500 υπαλλήλους, δεδομένου ότι πολλές παραγγελίες αντιστοιχούσαν στο ίδιο πρόσωπο», δήλωσε ο κ. Ρακιντζής, ενώ ενημέρωσε ότι, σήμερα, εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια ακόμη 500 υποθέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: Ο Τσίπρας καταγγέλλει μεθοδεύσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Για τα πλαστά πιστοποιητικά, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είπε ότι στις δημοτικές αστυνομίες εντοπίστηκαν περιπτώσεις που πλαστογραφήθηκαν απολυτήρια. Μόνο στον δήμο Αθηναίων, εντοπίστηκαν 50 τέτοιες περιπτώσεις και περίπου 12 με 15 στα Δωδεκάνησα.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης προέβη ακόμη στη διαπίστωση ότι το ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τη συντριπτική πλειονότητα των καταλογισμών, που έχουν γίνει μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ και αφορούν σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια. «Είναι μεγάλα τα ποσά για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια», είπε ο κ. Ρακιντζής και πρόσθεσε πως «όσοι καταλογισμοί και να γίνουν, δεν εισπράττονται. Οι καταλογισμοί παραμένουν στις ΔΟΥ, αλλά γίνονται διάφορες ρυθμίσεις τις οποίες αξιοποιούν οι παραβάτες προκειμένου εκείνοι να λάβουν στη συνέχεια τα πιστοποιητικά που έχουν ανάγκη από τις εφορίες και μετά περιμένουν την επόμενη ρύθμιση για να υπαχθούν σε αυτήν. Έτσι οι καταλογισμοί μένουν στα χαρτιά».

Διαβάστε ακόμη: Πρόστιμα 9,22 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία

Ανασχετικό παράγοντα χαρακτήρισε ο γενικός επιθεωρητής και τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, «την οποία σήμερα ουδείς φοβάται, αφού οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται πέντε και οκτώ χρόνια μετά και η ημερήσια αποζημίωση την οποία καταβάλλουν οι καταδικασθέντες είναι 5 ευρώ, με ενδεικτική την περίπτωση μεγαλοεργολάβου που «καθάρισε» με 7.500 ευρώ».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε φάκελο που έδωσε στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και περιελάμβανε συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες ο ίδιος είχε ενδείξεις διακριτικής μεταχείρισης επωνύμων με απαλλακτικά βουλεύματα από τη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία, όπως έκανε γνωστό, τα είχε πάει στον κ. Τέντε, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση αλλά στη συνέχεια του γνωστοποιήθηκε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και αυτή τέθηκε στο αρχείο. Μολονότι ο γενικός επιθεωρητής κλήθηκε από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, να δώσει τα στοιχεία αυτά και τα ονόματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και στην Επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια για το πόθεν έσχες, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να τα αναζητήσει από τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Ρακιντζής, ερωτηθείς και για το φαινόμενο των υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, ιδίως αυτών που έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν ακίνητα, είπε ότι μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ακίνητα που ανήκουν σε υπεράκτιες, πολλές από τις εταιρείες αυτές μετατρέπονται πλέον σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη: Κατά 17% συρρικνώθηκαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2013

Ο κ. Ρακιντζής, αναφερόμενος στις αδυναμίες που πρέπει να θεραπευτούν προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, είπε ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά να νομοθετήσει στη βάση των συστάσεων της οργάνωσης GRECO, ιδίως εκείνων που αφορούν στην προστασία των μαρτύρων για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να εισαχθεί το κώλυμα της εντοπιότητας, καθώς «δεν μπορεί ο αστυνομικός ή ο πολεοδόμος να ασκούν καθήκοντα στον τόπο της καταγωγής τους», ενώ ως προς τις προαγωγές των υπαλλήλων είπε ότι οι προϊστάμενοι πρέπει να εναλλάσσονται και πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να μειωθούν οι παρεμβολές και τα φαινόμενα χρηματισμού.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα κακοδιοίκησης, όπως τόνισε, έχουν εντοπιστεί στους ΟΤΑ, με διάσπαση των έργων σε ποσά κάτω των 70.000 ή 45.000 ευρώ, ιδίως όταν «η αντιπολίτευση «τα βρίσκει» με τη συμπολίτευση μέσα στον δήμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ν. Χριστοδουλάκης: «Όλα ήταν νόμιμα»