DW: Φόβοι για νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

DW: Φόβοι για νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών
epa06182556 A handout photo made available by the South Korea Defense Ministry shows a Hyunmoo-2 missile being launched at an undisclosed location on the east coast of South Korea, 04 September 2017, as the South Korean military conducts a combined live-fire exercise in response to North Korea's sixth nuclear test a day earlier. The training involved the country's Hyunmoo ballistic missile and F-15K fighter jets. EPA/SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY / H EPA-EFE/SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY / H HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αμερικανική και η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη συνθήκη INF. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έπειτα από παρόμοια κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι Αμερικανοί εταίροι δήλωσαν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία, την αναστέλλουμε και εμείς», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για να κατασκευάσει νέους πυραύλους, ανάμεσα στους οποίους και υπερηχητικούς, και ζήτησε από τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τον αφοπλισμό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, πως θα αποσυρθούν από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν τερματίσει αυτό που χαρακτηρίζουν παραβιάσεις αυτής της συμφωνίας ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Τι είναι όμως η συνθήκη INF, Γιατί είναι τόσο σημαντική και πώς επηρεάζει την Ευρώπη;

Πώς προέκυψε η συνθήκη INF;

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε την εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς, τύπου SS-20, οι οποίοι μπορούσαν να εξοπλιστούν και με πυρηνικές κεφαλές. Το 1983 οι ΗΠΑ απάντησαν σε αυτό, κατόπιν συνεννόησης με το ΝΑΤΟ, τοποθετώντας πυραύλους Pershing-2 και πυραύλους μέσου βεληνεκούς στο Βέλγιο, τη Μ. Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη Γερμανία στις μαζικότερες διαδηλώσεις της μεταπολεμικής ιστορίας. Το 1987 οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν, υπέγραψαν τη συνθήκη INF, μεταδίδει η DW.

Τι προβλέπει η συνθήκη INF;

Η συνθήκη προέβλεπε την καταστροφή χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς 500 με 5.500 χιλιομέτρων εντός τριών χρόνων. Η συνθήκη δεν αφορά εναέρια και υποβρύχια μαχητικά συστήματα βεληνεκούς μικρότερου των 500 χιλιομέτρων. Η καταστροφή των πυραύλων και των υποδομών γινόταν υπό την παρακολούθηση εμπειρογνωμόνων και των δυο πλευρών.

Γιατί οι βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς θεωρούνται τόσο επικίνδυνοι;

Σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους διηπειρωτικούς πυραύλους οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς είναι πιο γρήγοροι και δεν δίνουν σχεδόν καμία ευκαιρία στον αμυνόμενο να αντιδράσει. Εκτός αυτού οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς έχουν κινητή βάση εκτόξευσης, τοποθετούνται δηλαδή πάνω σε φορτηγά. Όταν ο αμυνόμενος δεν γνωρίζει που βρίσκεται η βάση εκτόξευσης η άμυνα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη έως αδύνατη. Έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλα τμήματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε μια πυρηνική έρημο. Γι’ αυτό και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζει τη συνθήκη INF «καθοριστική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Γιατί αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη;

Εδώ και μερικά χρόνια οι Ρώσοι διαθέτουν πάνω από 16 νέους πυραύλους τύπου SSC-8. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι οι εν λόγω πύραυλοι παραβιάζουν τη συνθήκη INF διότι το βεληνεκές τους ξεπερνάει τα 500 χιλιόμετρα. Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι είναι βεληνεκούς 480 χιλιομέτρων και επομένως πληρούν τις προδιαγραφές. Ωστόσο οι υπολογισμοί του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI κάνουν λόγο για βεληνεκές στα 2.500 χιλιόμετρα. Αποδείξεις δεν υπάρχουν για καμία από αυτές τις εκτιμήσεις.

Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ;

Τα σενάρια είναι περισσότερα του ενός:
– Μια νέα συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιες είναι πράγματι οι δυνατότητες των νέων ρωσικών πυραύλων.

– Μια νέα παγκόσμια συνθήκη στην οποία θα συμμετέχουν και χώρες όπως η Κίνα και η Β. Κορέα. Αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό διότι στο μεταξύ οι ασιατικές χώρες διαθέτουν σημαντικά οπλοστάσια βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

– Καμία συνθήκη. Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο γιατί οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα παιχνίδια εξοπλισμού της δεκαετίας του ’80 και να εγκαταστήσουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η συνθήκη INF προβλέπει προθεσμία καταγγελίας 6 μηνών, ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.