ΕΕ – Κοινές αγορές φυσικού αερίου: Νέα πρόσκληση προς τις εταιρείες να καταγράψουν τις ανάγκες τους

ΕΕ – Κοινές αγορές φυσικού αερίου: Νέα πρόσκληση προς τις εταιρείες να καταγράψουν τις ανάγκες τους
A picture taken on November 28, 2022, shows a handwheel on gas pipes at a GRTgaz compressor station, in Morelmaison, eastern France. A compressor station is a facility which helps the transportation process of natural gas from one location to another. Natural gas, while being transported through a gas pipeline, needs to be constantly pressurized in certain distance intervals (around 200km). GRTgaz owns and operates the longest high-pressure natural gas transmission network in Europe (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Photo: AFP
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 27 Σεπτεμβρίου για να ανταποκριθούν.

Η Επιτροπή εγκαινίασε την Πέμπτη τη νέα πρόσκληση (τρίτη κατά σειρά) προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες να καταγράψουν τις ανάγκες τους για αγορά φυσικού αερίου, μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, «AggregateEU», η οποία επιτρέπει την από κοινού αγορά φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ, «AggregateEU», δημιουργήθηκε για να αυξηθεί η διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συλλογική απόφαση της ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς συγκεντρώθηκαν 27,5 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. Από αυτόν τον όγκο, τα 22,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συμβιβάστηκαν από αξιόπιστους προμηθευτές.

Για αυτόν τον τρίτο γύρο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προθεσμία έως τις 27 Σεπτεμβρίου για να ανταποκριθούν στην έκκληση για συγκέντρωση ζήτησης φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, το συλλογικό αίτημα θα αποτελέσει αντικείμενο πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην παγκόσμια αγορά στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Οι πιθανοί αγοραστές θα μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους για παράδοση φυσικού αερίου μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς όπως είπε, «φέτος μπαίνουμε στο χειμώνα με βελτιωμένη θέση όσον αφορά στην ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι σχεδόν πλήρη, οι πηγές εφοδιασμού είναι πιο διαφοροποιημένες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν πιο κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου παραμένει τεταμένη. «Ως εκ τούτου, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουμε τις κοινές μας αγορές φυσικού αερίου προκειμένου να εγγυηθούμε ένα σταθερό και προσιτό εφοδιασμό», δήλωσε ο Μ. Σέφκοβιτς, καλώντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν «για να διασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα με ασφάλεια, ενώ θα αρχίσουμε ήδη να προετοιμάζουμε για τον επόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: