Έφεση στην καταδίκη του Πιστόριους θα ασκήσει η εισαγγελία

Έφεση στην καταδίκη του Πιστόριους θα ασκήσει η εισαγγελία

Έπειτα από τη θύελλα των αντιδράσεων η απόφαση τίθεται ξανά υπό αμφισβήτηση.

Η νοτιοαφρικανική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως θα ασκήσει έφεση εναντίον της καταδίκης του πρώην παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους σε φυλάκιση πέντε ετών ως ενόχου για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία της φιλενάδας του.

Η νοτιοαφρικανική Εθνική Εισαγγελική Αρχή (NPA) «θα ασκήσει έφεση τόσο εναντίον της καταδίκης όσο και εναντίον της ποινής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Νάθι Μνκούμπε.

Ο Όσκαρ Πιστόριους άρχισε στις 21 Οκτωβρίου να εκτίει την ποινή του, αφού κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Στη διάρκεια της δίκης, οι υπηρεσίες της εισαγγελίας είχαν επιδιώξει να αποδείξουν πως ο αθλητής είχε σκοτώσει εσκεμμένα τη φιλενάδα του, την Ρίβα Στέενκαμπ, το 2013, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ωστόσο η δικαστής Θοκοζίλε Μασίπα αποφάνθηκε πως οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς για να κατηγορηθεί ο Πιστόριους για φόνο.
Καμιά επιπλέον λεπτομέρεια δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής σχετικά με την έφεση αυτή.

Μετά την ετυμηγορία, ποινικολόγοι είχαν εκφράσει την κατάπληξή τους για το συμπέρασμα της δικαστού, σύμφωνα με την οποία ο Πιστόριους δεν μπορούσε να γνωρίζει πως υπήρχε κίνδυνος να σκοτώσει κάποιον όταν έριξε τους πυροβολισμούς.
Είχαν προειδοποιήσει πως η ετυμηγορία αυτή υπάρχει κίνδυνος να κάνει ορισμένους να πιστέψουν πως επιτρέπεται να ανοίγουν πυρ με ανεύθυνο τρόπο.

Η Ρίβα Στέενκαμπ επλήγη από τέσσερις σφαίρες, οι οποίες διαπέρασαν την κλειδωμένη πόρτα της τουαλέτας στην οποία βρισκόταν τη στιγμή του δράματος, στην πολυτελή κατοικία του Όσκαρ Πιστόριους στην Πρετόρια.

Πριν από τη δίκη και στη διάρκειά της, ο παραολυμπιονίκης είχε διαβεβαιώσει πως πίστευε πως πυροβολούσε εναντίον ενός διαρρήκτη και στη συνέχεια πως δεν είχε συνειδητοποιήσει πως πυροβολούσε.

Οι Νοτιοαφρικανοί είχαν επίσης επικρίνει ως υπερβολικά επιεική την ποινή φυλάκισης πέντε ετών που του επιβλήθηκε, αφού ανακοινώθηκε πως ο Πιστόριους μπορεί να αποφυλακισθεί υπό όρους σε λιγότερο από ένα χρόνο.