Έκλεισε το deal του άνθρακα που θα κοστίσει τις θέσεις εργασίας χιλιάδων Βρετανών

Έκλεισε το deal του άνθρακα που θα κοστίσει τις θέσεις εργασίας χιλιάδων Βρετανών
epa05237233 A TATA Steel comapnay board is seen in New Delhi, India, 31 March 2016. According to reports, Indian multinational steel-making company TATA announced it was selling its entire assets in Britain, putting thousands of jobs at risk. The plans were announced by the company on 30 March 2016 after it suffered 'substantial losses' as said in a statement. Tata Steel had to write off more than 2 millions pounds in its operation in Britain in the past years, the statement said. EPA/RAJAT GUPTA

Πωλήθηκαν οι εγκαταστάσεις της Tata Steel στην Ουαλία, με την ινδική εταιρεία να αφήνει πίσω της 15.000 εργαζόμενους.

Την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της στη Βρετανία στην επενδυτική εταιρία Greybull Capital συμφώνησε τη Δευτέρα η εταιρεία Tata Steel, σε μια κίνηση που αποτρέπει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ δίνει στην ινδική εταιρία την ευκαιρία να επικεντρωθεί στην πώληση της άλλης μεγάλης της μονάδας στην Ουαλία.

Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να διασφαλίσει ότι οι μονάδες θα πουληθούν και δεν θα κλείσουν μετά την ανακοίνωση της Tata, μιας από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στον κόσμο, στις 30 Μαρτίου ότι θα πουλήσει τις ζημιογόνες μονάδες της στη Βρετανία, θέτοντας σε κίνδυνο 15.000 θέσεις εργασίας.

Η Greybull είπε ότι θα εξαγοράσει τη μονάδα της Tata στο Σκάνθορπ της βόρειας Αγγλίας, που απασχολεί 4.400 άτομα και παράγει χάλυβα κυρίως για κατασκευές και έργα υποδομών. Παράλληλα, σήμερα ξεκίνησε και η διαδικασία για την εύρεση αγοραστή που θα διασώσει την άλλη μεγάλη μονάδα της ινδικής χαλυβουργίας στο Πορτ Τάλμποτ.

Η Greybull είπε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας σχεδιάζει ένα επενδυτικό και χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 400 εκατ. λιρών (570 εκατ. δολαρίων) για τη μονάδα στο Σκάνθορπ. Η συμφωνία, βάσει της οποίας η επιχείρηση θα μετονομαστεί σε British Steel σε μια αναβίωση ενός ιστορικού ονόματος που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ εβδομάδες υπό τον όρο ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η διεξαγωγή ψηφοφορίας από τα μέλη του εργατικού συνδικάτου.

Η συμφωνία για τη μονάδα στο Σκανθορπ θα υλοποιηθεί χωρίς απολύσεις, ανακοίνωσε η Greybull, προσθέτοντας ότι η εξαγορά γίνεται έναντι συμβολικού τιμήματος.

Η εύρεση αγοραστών για το Πορτ Τάλμποτ, που απασχολεί 4.000 άτομα, θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο δεδομένης της περιπλοκότητας της όποιας συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για μια σειρά θεμάτων.

Η Greybull, που μέχρι τώρα έλεγε ότι επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη μονάδα του Σκάνθορπ, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι μελλοντικά μπορεί να εκφράσει ενδιαφέρον για τη μονάδα στο Πορτ Τάλμποτ.